Artikelserie: Kenyas svarta marknader

”De illegala gatuförsäljarnas kamp är vår kamp”, tyckte min vän och for till Kenya i 2 månader. Han tog sin examen i politik och filosofi vid New York University i våras och fick ett stipendium för att genomföra en fältundersökning i östafrika under sommaren där han skulle besöka olika illegala gatuförsäljare. Syftet var att dokumentera hur deras verksamhet ökade välståndet för gemene man, samtidigt som staten gör allt den kan för att lägga krokben för dem. Han inspirerades bland annat av den utmärkta BBC-dokumentären om Nigeria som vi har tipsat om tidigare, där man får se hur den ”fria” (svarta) marknaden fungerar och blomstrar i ett land som annars präglas av statlig korruption och våld.

Valet av Kenya framför Nigeria var något av en slump, då han fick nys om en kenyansk organisation som samordnar alla illegala handlare i landet och gör vad de kan för att stöttat dem och föra deras talan gentemot statens våldsapparat. Med hjälp av bland annat denna organisation åkte han runt i Kenya och träffade illegala handlare av alla de slag – allt ifrån fruktförsäljare, taxichaufförer och privata vaktbolag. Alla är de vardagshjältar som förser kenyanerna med varor och tjänster, samtidigt som de när som helst riskerar böter, fängelsestraff och obarmhärtigt våld från staten. Till ingen som helst nytta.

Eftersom hans berättelser är alldeles utmärkta exempel på statens destruktivitet kontra marknadens produktivitet har vi valt att översätta och publicera dem under de kommande veckorna. Det är en fascinerande resa som vi hoppas att ni kommer få mycket nöje av.

Första artikeln publiceras idag och handlar om Varför Han Bryr sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *