Sila mygg och svälja kameler

Jag skrev tidigare om hur rörelsen Occupy Wall Street, som förvisso är en brokig och ”spontan” vänsterrörelse, är ideologiskt driven snarare än en protest mot missförhållanden. Idag fick jag så ett meddelande från Avaaz, ett online-projekt som syftar till att på kort tid samla stora mängder underskrifter för diverse upprop för att därigenom förändra världen. Jag har väl ingenting emot Avaaz egentligen och har tidigare skrivit under upprop mot bl a ”War on Drugs”, men liksom så mycket annat tenderar sådana initiativ att ganska snart bli delar av den etatistiska vänstern.

Så också nu. Meddelandet inleds så här:

Thousands of Americans have non-violently occupied Wall St — an epicentre of global financial power and corruption. They are the latest ray of light in a new movement for social justice that is spreading like wildfire from Madrid to Jerusalem to 146 other cities and counting, but they need our help to succeed.

Det är förvisso inget problem med att folk protesterar – och visst finns det korruption på Wall Street, inte minst bland traders osv som handlar framför allt i statspapper och därigenom stödjer både krig och vad Murray Rothbard kallade warfare-welfare-staten.

Men samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på pudelns kärna. Var är alla protestanter i Washington DC – varför är ingen av alla dessa ”tusentals amerikaner” som är emot korruption, krig, lögner och bedrägerier utanför Kongressen eller Vita Huset?

Svaret är lika enkelt som de protesterandes analys är dålig: detta är inte en protest mot korruption, krig, lögner och bedrägerier – det är en protest mot det lilla välstånd, frihet och möjlighet att frivilligt och frihetligt göra överenskommelser vi fortfarande har kvar. De som protesterar är etatister av den värsta sorten, som helt och hållet saknar förmåga att tänka i andra banor än att ”staten fixar”. Varför kräver de annars ”gratis” utbildning, en fyrdubbling av minimilönen och andra stolligheter? Och varför kräver de detta av Wall Street när beslutsfattarna sitter i Washington DC?

Nej, de vill ha mer stat, mer centraliserad makt, mer beslut som fattas av i val legitimerade diktatorer, ett samhälle som helt gjort sig av med friheten att göra sig rik genom att göra det bättre för andra. För om man bara har ”rätt person” att styra staten, så blir allting så bra. Wall Street måste förgöras, men staten är inget problem. För våldsmonopol och arméer står ju helt under annans kontroll: att köpa och sälja fondandelar är det hemska här i världen. Eller?

Man frågar sig om denna dumvänsters husfilosofer börjar sina storverk med ”det var en gång…”. För nog är det en rörelse som helt bygger på sagor snarare än verklighet. Mer verklighetsfrånvända protestanter får man leta efter.

Så snälla etatister – ta tåget till Washington! Det är där kamelen står, och den är helt oberörd av era protester. Myggan ni jagar efter suger förvisso dess blod, men slå mot roten till det onda istället. För det är precis som Henry David Theroux uttryckte det:

För varje som slår mot roten till det onda går det tusen som hackar mot dess grenar; och det kan mycket väl vara så att det är den som lägger den största mängden tid och pengar på de behövande, som gör mest – endast genom sitt sätt att leva – för att skapa den misär som han förgäves strävar efter att lindra.*

Tänk vad som skulle kunna hända om ni slutade att reta upp er på grenarna – och istället tog er an roten till det onda!

 

 

*) Fritt översatt. Originalcitatet lyder: ”There are a thousand hacking at the branches of evil to one who is striking at the root, and it may be that he who bestows the largest amount of time and money on the needy is doing the most by his mode of life to produce that misery which he strives in vain to relieve”.

12 reaktioner på ”Sila mygg och svälja kameler”

 1. Du ljuger. De lider av missförhållanden orsakade av våldsamma parasiter. De tänker inte alls att staten fixar. De tänker att de som arbetar fixar tillsammans genom att staten är byggd på den rikedom som de skapar. Dessa människor lider på riktigt, om det sedan även får dem att inse något ideologiskt, ja desto bättre.

  http://wearethe99percent.tumblr.com/

 2. Djupt tragiskt med allt detta engagemang och kampvilja som slösas bort på futila projekt, styrt av en ideologi som är helt ohållbar och snudd på rent barnslig egentligen… Vi vill ha! Vi vill ha! Pappa staten kom och ge!

  De missar ju också att det till 100% är ett statligt verk med de korrupta individerna på wallstreet, en grupp skapad av lång kreditexpansion, statliga regleringar som ger konstiga incitament m.m.

 3. Visst, Karl. Om man räknar världens befolkning istället för de här protestanternas godtyckliga val att bara räkna de som bor i USA, så tillhör de den 1% rikaste som de föraktar. Jag tror säkert att de ”lider” på riktigt, men det är mest hjärnspöken.

  Jag håller helt med om de våldsamma parasiterna. Men just att du säger ”våldsamma” säger ju egentligen allt: det är staten som står för våldet. Wall Street står för en hel del korruption, men denna är bara möjlig genom staten. Utan staten – ingen ”makt” för Wall Street och inga medel till korruption. Så frågan kvarstår: varför står INGEN av dessa så oerhört lidande människor i Washington DC och protesterar?

  Om det vore så att samtliga var från New York och var så fattiga att de inte har råd att ta sig till Washington, då hade jag möjligen kunnat godta det. Men då hade det ju funnits möjlighet att protestera mot diverse statliga organ i New York istället. Men dessa ”lidande” människor är inte utfattiga – det råder ingen tvekan om att ganska många av de ”tusentals” som protesterar mycket väl hade kunnat åka till Capitol Hill. Men man väljer att inte göra det.

  Det är så oerhört ignorant att man storknar. Man mer realistiskt är väl att det här mest handlar om den avundsjuka och logiskt inkompetenta etatistiska vänstern – inte en protest mot missförhållanden. De VILL HA staten (och gärna ännu mer stat, men på DERAS villkor), så de protesterar mot en av symptomen för den korporatistiska staten istället.

  Idioti! Sedan kan du, Karl, fokusera på att skåda din egen navel och utbrista att jag ”ljuger” för att upprätthålla illusionen om någon slags rättfärdighet och sant lidande hos dessa människor. Men illusioner tar oss ingenstans.

 4. Vad är det som skapar den deferering till staten som Karl här visar? Varför denna koppling mellan staten och ett gemytligt ”oss tillsammans”? Det finns inget ”oss”, testa att inte deltaga. Staten tar hand om sig självt, dom som jobbar, deras familj, vänner etc.

  Om du har 100 pix och din granna har det svårt, kan du ge honom eller henne dessa 100 pix, skulle du tycka att dom får det bättre. Men du gör avgörandet. När staten håller en pistol mot huvudet och tar dina 100 pix så tar dom 80 pix till sig själva och 20 pix till din granne. Även om han eller hon är störiga, lata, högljudda och detta är anledningen till att dom har det svårt. Tidspreferens, ”jag pallar inte att bry mig nu, det löser sig senare”. Vilket incitament har man då att ändra sin tidspreferens till ”Jag gör det nu så är det löst”. Dom 20 pix som är kvar efter rånarna tagit sitt går ju till att ”lösa det sernare”.

  FÖ är dessa 20 pix ett väldigt billigt pris, för staten, att betala för att kunna glida omkring och berättiga sig. Låt oss kalla det institutionell godhet. BS.

 5. Jag uppmärsammade organisationen i apri när Max Keiser intervjuade frontfigurern David DeGraw Hemsida:daviddegraw.org

  Ampedstatus.org/ är kan man säga navet i kampanjen den administreras av Anonymous
  Wikilänk :http://en.wikipedia.org/wiki/Anonymous_%28group%29

  Detta är occupy wallstreets förenklade kravlista:

  1) End the System of Political Bribery (campaign finance, lobbying, revolving door)
  2) Break Up the “Too Big To Fail” Banks and the Federal Reserve

  notera turordningen på kraven.

  Jag hoppas ni tar er tid att besöka ampedstatus och bilda er egen uppfattning om occupy wallstreet, det har jag gjort 😉

 6. Jag glömde tala om vad deras ledare heter detta är vad de själva säger:

  “We are a DECENTRALIZED non-violent movement. If you are looking to contact one of our leaders, go to the nearest mirror and peer deeply into it. It may take some time, but, eventually, one of our leaders will appear with answers to all of your questions.”

 7. Jag har (helt klart genom ett misstag) blivit inbjuden till en FB sida om en kallelse till en protest i centrum av stan jag bor (utomlands). Flickan som bjöd in mig hade nog inte riktigt klart för sig hur jag ställde mig till deras ”Wall St” initiativ. Kort sagt, jag trollar nu vilt på deras sida och har faktiskt lyckats få en del ”likes”. Har till och med lånat (lite fräckt kanske) ett par av dina egna meningar Per, och översatt dom. Hoppas du inte har något emot det. Jag befinner mig alltså i ett mindre ordkrig just nu och jag kan meddela att just nu står Logiken som segrare…:). Jag hade speciellt roligt med några vassa inlägg om Minimum lön…

 8. @Anders R att rörelsen är organiserad på det sättet är givetvis bra, men om sen rörelsen (eller rättare sagt större delen av gruppen) sen förespråkar centralisering och våldsanvändande så känns det ganska irrelevant att de inte använder våld och centralisering för att nå sina mål.
  Om sen majoriteten är för mer stat och socialism vet jag inte, det jag har hört har varit blandat. Som ofta kan det vara så att det är en högljud minoritet som får all uppmärksamhet och görs till representanter för en mer divers majoritet.

  1. Detta är för övrigt mer eller mindre samma sak som inträffade på Puerta del Sol här i Madrid,som jag skrivit om tidigare. Ett gäng kommunister (eller som jag kallar dem, anarkister för mer stat!) ockuperade torget i protest mot den socialistiska regeringen (som tydligen inte var tillräckligt socialitisk). Det var dock många andra icke-kommunister där, säkert en hel del liberaler, som även de var trötta på systemet. Dock, de som fick utrymme i media och som syntes var de högljudda kommunisterna som förde fram diverse krav på reform, och även om de semi-korrekt identifierade problemet, var lösningen givetvis mer politik och makt till staten.

 9. Delaktighet och engagemang är något av det viktigaste för varje människa. Om människor dag för dag blir mer och mer undernärda på dessa viktiga behov så uppstår blasé bland de som har mer än nog av allt annat, och tristess bland dem som saknar det mesta av det som återspeglas i skyltfönstren och reklamen. Det som saknas är då att kreativitet, innovationer, entreprenörskap och frihet att delta i eller ignorera en myllrande mångfald av valfria projekt, får flöda helt fritt och helt utan några onödiga restriktioner.

 10. Tyvärr är risken stor att vänsterfolk tar över occupy wallstreet rörelsen.
  Mickael Moore, Joe Stiglitz och Naomi Klein har varit snabba att visa sitt stöd och engagemang.

  Jag fick intrycket att det var något liknande som hände i Spanien i våras.

  Som väl är finns det ett stort medvetande på ampedstatus över faran att vänsterfolk försöker infiltrera rörelsen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *