Varför robothandel inte bör förbjudas

Tekniken för aktiehandel går ständigt framåt. För inte så länge sedan var aktiemarknaden som en gammaldags marknadsplats. Det var helt enkelt ett torg där man handlade aktier istället för äpplen och päron. Torget kallades börsgolvet och där möttes köpare och säljare ansikte mot ansikte. Teknisk utveckling gjorde med tiden att aktiekurser kunde skickas ut på stan över telegraftråd och att investerare kunde ringa in ordrar till handlarna på börsgolvet. När sedan datorerna och datorkommunikationen gjorde intåg kunde handlarna istället sitta kvar vid ”desken” på sina egna kontor och koppla upp sig direkt mot börsen. Ordrar kunde därmed läggas i handlarnas datorer och sedan exekveras i börsens servrar. Börsgolven blev överflödiga. (…) Historien är full av exempel som visar att teknikskiften orsakar gnäll bland de redan etablerade deltagarna. Så även idag.

Läs hela artikeln av Klaus Bernpaintner

4 reaktioner på ”Varför robothandel inte bör förbjudas”

  1. Mycket bra artikel. Detta du tar upp, och tagit upp tidigare, om att vissa blodsugande aktörer på finansmarknaden har en verksamhet som helt och hållet bygger på statens tvångsplacerande av folks resurser är något man borde tala mer och oftare om.

  2. Du har helt rätt att robothandeln inte bör förbjudas. Dock är det sunt med en debatt kring detta, och jag tror OMX bör ta sig en funderare när SEB´s VD offentligt attackerar OMX.

    Detta är självreglerande med tiden, dock spelar offentlig debatt en viktig roll i just detta.

    Problemet med sverige är dock att man inte kan diskutera nånting offentligt utan att Riksdagen ska klubba den ”rätta lösningen”.

  3. Pingback: Varför robothandel inte bör förbjudas « Ludwig von Mises ... | Högfrekvenshandel | Scoop.it

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *