Rapport Mises supporter summit 2011 i Wien

Hur sammanfattar man fyra dagar i Wien med fantastiska människor ifrån hela världen? Det är svårt men jag ska försöka. Wien är en underbar internationell stad där man verkligen kan känna historiens vingslag i varje kvarter. På ett sätt kan man förstå att staden har lockat och varit hem för så många legender.

Jag och Klaus Bernpaintner anlände på söndagskvällen och hann med att träffa andra bekanta som anlände i tid dagen innan för en klassisk lokal middag. Redan på söndagskvällen han vi med att se fantastiska Stephansdom på Stephansplatz i centrala Wien.

På måndagen började det fullspäckade programmet i Academy of Sciences eller Österreichische Akademie der Wissenschaften som det heter där bl.a. Eugen von Böhm-Bawerk har hållt hov. Det är svårt att beskriva salen vi var i med ord eller med bild, det måste upplevas.

Gabriel Calzada Alvarez ifrån Juan de Mariana Institute inledde med att berätta om den österrikiska ekonomins vagga i Salamanca (som även är mises.se födelseplats). För oss som varit i Salamanca så var det inte så mycket nytt men det finns många intressanta historier där ifrån och då speciellt om Juan de Mariana. En del av er kanske kommer ihåg det jag pratat om tidigare när det gäller Juan de Mariana här.

Eugen-Maria Schulak, Herbert Unterköfler, Rahim Taghizadegan ifrån The Institut für Wertewirtschaft (”Institute for value-based economics”) som grundades 2007 i Wien, berättade om den Österrikiska skolans historia. De har grävt fram flera unika bilder, dokument och en ljudfil (!) som rör Wiens historia samt Menger, Bawerk och Mises. Imponerande och verkligen unikt material presenterades. Höjdpunkten var nog ändå när ett meddelande ifrån Böhm-Bawerk spelades upp i den sal han har talat så många gånger tidigare. Och vad sa han? Jo han blir tillfrågad om vad han skulle ge för råd till framtida generationer. Han säger då att han hellre skulle ta emot ett råd ifrån framtida generationer så att han skulle känna till framtiden. Men eftersom detta tyvärr inte är möjligt så finns det inget kvar att säga. Rahim som jag kommer att återkomma till senare hade jag nöjet att lära känna på PFS 2011 i maj. Rahim och Institut für Wertewirtschaft har varit mises.org lokala partner för att arrangera detta fantastiska event.

Peter G. Klein fortsatte att tala om Mises eget arbete och hans plats på universitet idag. Mises fick aldrig någon plats i den akademiska världen och han var ytterst tveksam till universiteten som institution. Klein berättade vidare om alla de platser där du idag kan studera Österrikisk ekonomi. Som vanligt är han full av energi, trevlig och jordnära när han pratar. Professor Salerno talade om Mises och the Currency school.

Robert Murphy berättade om Mises bidrag till Österrikisk ekonomi i Theory of Money and Credit, vilket han är mycket väl lämpad för då han har skrivit den Study Guide som följer med. Murphy inledde roligt med att berätta om hur han hittat en bok av Hayek på tyska i en bokhandel. I och med att han inte kan tyska var han tvungen att fråga vad det var för bok. Svaret var att det var Vägen till träldom på tyska, Murphy släppte genast boken och kände sig lite smutsig och var tvungen att tvätta händerna.

Kvällen slutade med middag och diskussioner långt in på natten. Diskussionen fokuserade främst på förordet till Ludwig von Mises Memoirs, men detta är en historia för sig som jag tar i ett separat inlägg.

Toby Baxendale inledde dag 2 genom att prata om Cobden Centre och deras verksamhet i England. Toby är en affärsman ut i fingerspetsarna och alltid intressant att lyssna på.

Josef Sima ifrån Tjeckien berättade om de framsteg de har gjort där inom den akademiska världen. Tyvärr har detta inte gett så stort utslag i det politiska livet men ändå.

Thorsten Polleit talade om Miseansk ekonomisk teori och banksystemet.

Philipp Bagus berättade om sin bok Tragedy of the Euro. Jag kände igen mycket ifrån hans tal på PFS 2011 som var mycket bra.

Arlene Oost-Zinner berättade om faran att budskap som försvinner när man översätter mellan olika språk.

Jörg Guido Hülsmann talade om Mises ekonomiska teori och dess utveckling under hans liv.

Under både dag 2 och dag 3 fanns det rundvandringar planerade på staden på viktiga platser. Själv blev jag inbjuden att besöka Hayek Institute av Barbara Kolm som är generalsekreterare där. Överraskande nog så hade hon tagit dit Hayeks brors barnbarn Richard Zundritsch som gav en mycket personlig guidning över brev och andra personliga tillhörigheter ifrån Hayek. Lunchen intogs på klassisk mark på restaurang Anchora Verde. Från 1920 till 1934 bedrev Mises privata seminarium på sitt kontor endast för inbjudna gäster. Mötena slutade så sent som klockan 10 på kvällen då begav man sig till denna restaurang för att äta. Ännu senare begav man sig till Café Künstler på andra sidan Wiens universitet där diskussionerna fortsatte sent in på natten. Lunchen var mycket trevlig och Richard delade med sig av flera privata historier ifrån släkten som aldrig tidigare har blivit publicerade. Richard har tillgång till ett stort privat material som han arbetar med. Självklart frågade jag om han hittat ytterligare information kring Mises och Hayek men jag fick inte riktigt något svar på den frågan.

Och var begav vi oss efter lunchen? Självklart till Café Prückel på Biberstrasse 2 där Jeffrey Tucker bedrev allsång de sånger som man sjöng när Mises-Kreis samlades (Mises Circle). Sångerna är översatta till engelska och var riktigt underhållande Favoriter var nog Song of the Mises Circle och Farewell to Professor Mises. Dag 2 avslutades med middag och fortsatta diskussioner långt in på natten.

Hela dag 3 var på temat hur Mises Institutet startades och hur det har växt och spridits över hela världen. Här hade även mises.se en stor roll vilket kändes fantastiskt roligt. John Denson inledde och berättade mycket personligt om hur Mises Institutet startade och vilken roll alla spelade. Han gav även flera tips till nya Institut över hela världen. Det jag tog med mig mest ifrån Johns tal var ändå det löfte som Lew Rockwell fick ge till Ludwig von Mises fru Margit för att hon skulle ge sin välsignelse. Hon sa till honom att han måste lova att dedikera resten av sitt liv till Mises Institutet och detta är ett löfte som han än idag håller.

Douglas French tal var otroligt inspirerande och roligt där han berättade just hur enkelt det har blivit att sprida Mises med ny teknologi.

Jeffrey Tucker var märkbart rörd av att tala i samma magnifika sal som Bawerk och andra. Han gjorde en liknelse i sitt tal med hur Stephansdom har byggts under över 400 år sten för sten utan att de som arbetade där aldrig fick se resultatet. Detta skulle visa på allas arbete och strävan efter frihet som sten för sten expanderar frihetsbygget.

Sen var det dags för en panel med fyra olika Mises Institut över världen med Vlad Topan ifrån Rumänien, Josef Sima Tjeckien, jag och Joakim Kämpe samt Helio Beltrao ifrån Mises Brasilien. Vi talade alla på temat hur vi grundades och Mises influenser i våra länder idag. Jag höll ett tal på ca 10 minuter som ni kan läsa på engelska här. Roligt nog tyckte Jeffrey Tucker att det var ett av det mest inspirerande under hela konferensen:

A panel of webmasters and founders of other Mises Institutes from around the world followed. It included Douglas French, Helio Beltrao, Vlad Topan, Josef Sima, Joakim Fagerström, and Joakim Kämpe – all of whom are heroes of liberty in our time. This was one of the more inspiring sessions, in my own view. It illustrates the power of an idea that it can come to rest and then take off again in so many different cultural contexts. It is especially wonderful to see the Austrian School take root again in Vienna through the work of the young minds at the Institute for Value-Based Economics. Notably, none of the main players are associated with the academic establishment in Austria. They are all outsiders, more or less like Mises himself, and they are making a gigantic difference.

Det var en stor sak att få tala i den salen inför en sådan fantastisk publik ifrån hela världen. Det blev självklart inte sämre av att professor Hans-Hermann Hoppe gick upp på scen precis efteråt. Professor Hoppe började med att dissekera Hayek genom att citera Hayek själv. Det är nog tur att inte hela talet handlade om Hayek för då hade det nog inte blivit mycket kvar av honom. Han avslutade den delen av talet med att rikta en känga till de som klagar över de som tycker att Mises och anarki buntas ihop. Professor Hoppe förklarade även att det som var viktigt för alla Mises Institut var att satsa på långsiktig utbildning och fortsätta vara radikala och inte börja frottera med maken och bli public policy think thanks. Jämförelsen mellan Mises och Hayek avslutades med den dräpande repliken: ”

Mises var en extremist och frimarknadsradikal och Hayek var enligt mig ett ”muddlehead” och jag gillar personligen extremister och tycker inte om ”muddleheads”.

I övrigt kan jag bara konstatera att professor Hoppe hade med exakt samma poäng som vårt tal där vi sa att Mises måste vara vår intellektuella rollmodell då han aldrig kompromissade. I andra delen av talen pratade professor Hoppe om politik, pengar och bankverksamhet. Jag kan konstatera att professor Hoppe var den enda under hela konferensen som fick stående ovationer efteråt.

Dagen fortsatte med rundtur i Wien där vi besökte flera intressanta platser. Återigen gick vi förbi Anchora Verde. Sen begav vi oss till Handelskammaren och Wiens universitet och fick se Café Künstler där Mises tillbringade så många kvällar. I handelskammaren fanns en plankett signerad av Rothbard från när Mises Institutet var här senast. Vi vandrade förbi parlamentet och avslutade vid det hus där Ludwig von Mises bodde. Av en ren slump blev vi insläppta av en som bodde där och kunde besöka tredje våningen där Mises bodde.

Den sista dagen avslutades med en fantastisk middag på Kursalon Hubner. Middagen intogs till klassisk livemusik och det som fastnade i mitt huvud och som alltid kommer att påminna mig om denna kvällen är Dmitri Shostakovich: Second Waltz (Suite No.2 For Jazz Orchestra).

Som alltid så deprimerande att lämna den här typen av konferenser när du har varit tillsammans med så många underbara människor ifrån hela världen. Man kan bara konstatera att Mises verkligen börjar bli en global rörelse och Mises har äntligen återvänt till Wien tack vare Rahim och andra.

Om du också vill uppleva och träffa andra likasinnade missa inte att anmäla dig till Sveriges första Mises Circle den 29 oktober!

Missa inte att läsa Wolf von Laers rapport ifrån detta event.

Jeffrey Tuckers rapporter ifrån konferensen kan du läsa här:
Vienna loves Vienna
The Austrian school globalizes
Day two in Vienna
The final day in Vienna

Bilder ifrån Wien:

4 reaktioner på ”Rapport Mises supporter summit 2011 i Wien”

  1. Ni ser verkligen ut att ha haft trevligt! Tänk er: Ni gör någonting väldigt viktigt och som dessutom är roligt. Det är inte många förunnat.

  2. My suggestion is that all Mises Institutes around the world that was in the event publish their impressions about it in english.
    I will ask it to Fernando in Mises Brazil

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *