Deutsche Banks chefsekonom kommer ut

Chefsekonomen på Deutsche Bank (Thomas Mayer), som ju är en av världens största banker, har i dagarna ”kommit ut” som anhängare av den österrikiska skolan. Han höll nyligen ett tal och skrev en rapport där han förklarade att den moderna nationalekonomin saknar verklighetsförankring och behöver göras om helt för att bli användbar. Han argumenterade även för att världen istället skulle ta till sig den österrikiska skolans teorier, då dessa bäst lyckas förklara hur ekonomin och konjunkturcykler fungerar.

Läser man igenom rapporten så märker man att det finns vissa smärre brister, men på det stora hela har han faktiskt förstått vad det hela går ut på. Detta är förstås en otrolig nyhet och ett enormt steg framåt för oss inom den österrikiska skolan när chefsekonomen för en av världens största banker inte bara nämner dessa teorier utan dessutom argumenterar för att de är överlägsna andra ekonomiska modeller. Det ska bli väldigt intressant att följa denna utveckling och se om det får någon större betydelse. En av många fördelar med den österrikiska skolan är ju trots allt att det utrustar en med en klart mycket bättre förståelse för ekonomin än andra skolor, och därmed blir det också mycket lättare att förutspå bla. ekonomiska kriser. Om Deutsche Bank därför börjar implementera dessa teorier i sin verksamhet kommer de också klara sig betydligt bättre än andra företag i sina analyser och investeringar, vilket förhoppningsvis kan få andra företag att få upp ögonen för den österrikiska skolan.

Äntligen kan vi också använda oss av auktoritetsargumentet när någon försöker avfärda den österrikiska skolan genom att hävda att ”inga inflytelserika ekonomer” stödjer den. Detta borde underlätta en del diskussioner och tvinga folk att faktiskt diskutera sakfrågorna istället…

10 reaktioner på ”Deutsche Banks chefsekonom kommer ut”

 1. Hur är det nu med Knut Wicksell? Enligt vissa (t.ex. DB’s chefsekonom) hade han stort inflytande över de tidiga österrikarna…andra marginaliserar honom till Keynes och Buchanan.

  Ni är ju svedupellar…vad tycker ni om Wicksell?

 2. Själv har jag inte läst något av Wicksell och vet mycket lite om honom, men såhär säger amerikanska Mises-institutet om hans bok ”Interest and Prices”:

  ”It was this work by Swedish economist Wicksell that drew Mises’s attention to the effects of interest rate manipulation on the capital structure. This was the first to present the idea of the natural rate of interest, which Wicksell argued can be different from the prevailing rate on the market. The natural rate is equal to the return on capital in an imaginary economy without money. Mises took that idea and made it a central component of his business cycle theory. Wicksell was also an important critic of the Quantity Theory of money.”

 3. Klaus Bernpaintner

  Han verkar varit en hyvens kille, med huvet på skaft. Fick till och med sitta i finkan för sina åsikter. Det enda smolket i den intellektuella bägaren tycks vara att han var neomalthusian. Vore intressant att läsa mer om honom. Eller kanske författa något?

 4. Vi borde kanske även försöka återpublicera några av hans böcker ifall de finns på svenska? Enligt amerikanska LvMI själva och Wikipedia är tex. deras utgåva av ”Interest and Prices” den enda pappersutgåva som finns att köpa idag. Och ifall de inte finns på svenska borde vi ju översätta dem. Han dog ju på 20-talet så upphovsrätten torde ju ha gått ut. Ingen av hans böcker finns tex. på svenska på bokfynd.nu.
  Finns ju garanterat ett intresse för honom bland svenska ekonomer/universitet just eftersom han var svensk och ganska inflytelserik för många olika ekonomer och skolor. Och finns det inte ett sådant intresse borde vi se till att skapa ett 😉

 5. Här har vi ju faktiskt något så märkligt som en svensk intellektuell frihetshjälte.

  Synnerligen ovanligt med en sådan glimrande pärla i den stora dynghög av socialister och sociala ingenjörer vårt fina land i huvudsak gjort sig känt för. Detta borde sannerligen uppmärksammas.

 6. Jag har två böcker med artiklar av Wicksell på svenska hemma, som jag dock inte har hunnit mer än bläddra i. Men de köpte jag på Bokus så de var inte svåra att få tag på. Tror dock att han skrev sina mer akademiska verk på tyska, tyvärr.

 7. En god nyhet: det kommer mycket snart att publiceras nyöversatta artiklar av Wicksell i Quarterly Journal of Austrian Economics, som gör flera av de mindre kända artiklarna tillgängliga för en bredare publik. Den första är den i Ekonomisk Tidskrift publicerade dödsrunan efter Carl Mengers bortgång. Dock är det bara artiklar på svenska som översatts till engelska (vilket beror på att min svenska är långt bättre än min tyska…).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *