En fyrstegslösning för sjukvården

Avskaffa alla licenskrav för medicinska utbildningar, sjukhus, apotek, läkare och annan sjukvårdspersonal. Utbudet skulle nästan omedelbart öka, priserna skulle sjunka, och vi skulle se en större mångfald av hälso- och sjukvårdstjänster på marknaden.

Konkurrerande, frivilliga ackrediteringsorgan skulle ersätta obligatoriska statliga licenser, givet att vårdgivare anser att en sådan ackreditering skulle förbättra deras eget rykte, samt om deras konsumenter bryr sig om detta och är villiga att betala för det.

Eftersom konsumenter inte längre skulle luras att tro att det finns en någon ”nationell standard” för hälso- och sjukvården, skulle de öka sina sökkostnader och bli mer kritiska i sina hälso- och sjukvårdsval.

Läs hela artikeln, av Hans-Hermann Hoppe.

8 reaktioner på ”En fyrstegslösning för sjukvården”

 1. vad i hela……… håller ni experter på med kan det aldrig vara lagom med något.
  Antingen så säger ni att vi ska jobba tillsammans för bättre land/sjukvård.
  Eller så kommer folk med lite sämre ”lott” livet gå under tack vara ekonomiska skäll.
  Så ni vill ha ett system där ni säger om du blir sjuk är det ditt fel!!!

  Hallå människor vakna!!! företagare och nissar med pengar vill bara ha mer av det.
  och du står för notan.

 2. Haha är du allvarlig med det här? Du vet att privatisering av sjukvården kommer att gå precis som för USA va? Där bara de rika har råd med sjukvård. Medans den fattige får den läkare utan licens (!!!) som säkerligen har noll koll på vad den gör.
  Ramlar du och bryter ryggen så är du skuldsatt för resten av livet (eller död pga den olicensierade läkaren)..
  Det hade jag varit, för pengar är inte allt i mitt liv, jag behöver inte miljoner.
  Bara för att du verkar få erektion av papperslappar så behöver la inte de som klarar sig fint på mitt emellan lida pin? Egoism & Kapitalismen. Allting här i världen är inte en tävling om vem som har mest pengar..
  Betalar hellre skatt för att behålla GRATIS sjukvård som vi har nu, dels för att även den fattigaste har rätt till att leva då. Vilket du inte verkar tycka. Förresten, hade jag kunnat kontrollera min hälsa hade jag aldrig varit sjuk.. Jävligt ologisk människa du.
  Skulle detta någonsin gå igenom skulle det vara sveriges undergång för folket.

 3. P.S, avskaffa subventioner för de som är sjuka ofta? Det är väl för fan ändå dem som behöver det? Min mor t.ex har ont dagarna i ända och kommer hem från jobbet gråtandes. Värre tyranni än Hitler! Livslång tortyr.
  Ingen medmänsklighet.. Och har träffat värre exempel än min mor.

 4. ”Du vet att privatisering av sjukvården kommer att gå precis som för USA va? Där bara de rika har råd med sjukvård.”

  Det är ju en intressant synvinkel. Kan du förklara exakt hur en privat sjukvård skulle bli som den i USA (du vet den som styrs av den amerikanska staten).

  ”Ramlar du och bryter ryggen så är du skuldsatt för resten av livet (eller död pga den olicensierade läkaren)..”
  Jag tror inte att det finns lagar som säger att du automatiskt blir skyldig folk pengar bara för att du bryter ryggen. Förresten, varför skulle en olicensierad läkare döda en?

  ”Bara för att du verkar få erektion av papperslappar så behöver la inte de som klarar sig fint på mitt emellan lida pin? Egoism & Kapitalismen. Allting här i världen är inte en tävling om vem som har mest pengar..”

  Att komma med personangrepp är knappast trevligt, och inte särskilt konstruktivt heller. Dessutom så förklarar du inte hur du kommit till den väldigt extrema slutsatsen att författaren får ”erektion av papperslappar”.

  ”Betalar hellre skatt för att behålla GRATIS sjukvård som vi har nu”
  Om man betalar skatt så är det ju knappast gratis.

  ”, dels för att även den fattigaste har rätt till att leva då”
  Jag älskar verkligen hur folk på vänsterkanten på fullaste allvar verkar tro att vi fortfarande lever i början av 1800-talet, och att folk inte kommer att ha råd att spendera pengar på sjukvård, eller att folk inte kommer att vara beredda att skänka pengar till de behövande. Apropå det; om folk inte kommer att få vård från folk som skänker pengar till dem, hur kan de då få vård i ett demokratiskt samhälle, som förutsätter att majoriteten vill ge folk vård?

  Med inte fullt så vänliga hälsningar
  Sebastian L

 5. Johannes,

  Varken USA eller Sverige under Alliansen har privat sjukvård, och jag är minst lika kritisk till det amerikanska systemet som allians-systemet. Höger eller vänster är egentligen irrelevant.

  Det som är relevant är om du stöder våld eller inte, och om du stöder allas lika rätt till frihet och sina egna liv.

  Att hävda att du har rätt till att bli försörjd av andra människor är
  – att stödja våld, och
  – att inte stödja allas lika rätt till frihet och sina egna liv

  Det spelar ingen roll om du är vänster eller höger. Våld och aggression är alltid fel.

  Jag stödjer inte våld eller aggression. Gör du?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *