Frihetsindex 2011

Varje år rapporteras ett omfattande ekonomisk frihetsindex framtaget av James Gwartney, Robert Lawson och Joshua Hall. Visserligen ska man ta dessa index med en nypa salt, men även om index som sådana knappast är tillförlitliga så finns det hos de existerande olika grader av tillförlitlighet. Detta frihetsindex är ett av de allra största, mest omfattande och främsta – dessutom framtaget av seriösa forskare (jag känner personligen två av dem och kan gå i god för dem som seriösa forskare).

I årets upplaga faller USA tillbaka till en tiondeplats, medan Hong Kong behåller förstaplatsen. Världen som helhet tappar i frihetsgrad, vilket är lika tragiskt som det är väntat – i kristider finns folkligt stöd för statliga ingripanden och politiker är sällan sena på att ta för sig när makt erbjuds. Samtidigt är det ju precis motsatsen till vad som skulle behövas och därmed kan vi förvänta oss att krisen blir allt djupare.

Sverige kommer på 39:e plats i rankingen. Vårt index är visserligen långt högre än det var på 1970- och 1980-talen, men samtidigt lägre än 2003. Den ekonomiska friheten har med andra ord beskurits av regeringen Reinfeldt under de senaste åtta åren. Mer skrämmande är dock att vi hamnar långt efter Finland (11) och Danmark (15), samt efter Norge (35). Bara Island (70) av de nordiska länderna är sämre vad gäller ekonomisk frihet – och då talar vi ändå om ett land som mer eller mindre gick i konkurs ganska nyligen.

Lika skrämmande är att Sverige hamnar direkt efter Mongoliet, Montenegro och Zambia.

Det kanske är idé för regeringen Reinfeldt att genomföra ytterligare ett, två eller ett par hundra jobbskatteavdrag. Och sedan avreglera marknader och avskaffa några tusental regleringar. Så att vi i alla fall kommer ikapp Finland…

1 reaktion på ”Frihetsindex 2011”

  1. Jag har funderat på det här indexet en del . Visst är det intressant att jämföra länder och eftersom jag bott i 6 av dem kan jag skönja en hel del sanningar. Problemen med såna här index är många, precis som Per säger, men det mest fundamentala felet ligger i att ett land kan ligga på första plats i ett index där första plats fortfarande representerar en, ur frihetligt perspektiv, undermålig position. Ett bättre sätt vore nog om de kunde rapportera resultaten på en skala från 100% Totalitarism till 100% Frihetlig. Då skulle men verkligen se på vilket smalt band som de flesta länder befinner sig och det skulle på ett mer realistiskt vis, representera hur pass långt alla stater befinner sig från frihet… Nu har jag inte undersökt detta så noga men om en sådan skala finns så skulle den vara mycket mer intressant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *