Hayek om Mises

För er som inte orkar läsa igenom Hülsmanns biografi om Ludwig von Mises Mises: The Last Knigth of Liberalism så finns även Ludwig von Mises mer komprimerade memoarer här i boken Memoirs. Egentligen finns det ingen ursäkt för att inte läsa Hülsmanns biografi, även om den är lång så är den fantastiskt välskriven och inte bara en spännande resa genom Mises liv utan den beskriver även hans viktigaste verk.

Memoirs är mer koncis och skriven av Mises själv och var aldrig avsedd att publiceras förrän efter hans död. Anledningen till detta är att den innehåller en del hårda kommentarer om samtida levande personer. En av de första intressanta sakerna stöter man på i introduktionen av Hayek:

Jag måste medge att jag själv ofta initialt tyckte att hans argument inte var helt övertygande och lärde mig endast långsamt att han för det mesta hade rätt , och efter en del reflektion, att ett rättfärdigande ofta kunde hittas som han inte hade uttryckt explicit. Och idag när man tänker på den strid han var tvungen att leda, så förstår jag också att han var tvungen att göra vissa överdrifter, som det om att den ekonomiska teorins karaktär är a priori, där jag inte kunde hålla med honom.

I klartext medger Hayek att han inte håller med om en av Ludwig von Mises mer grundläggande idéer inom hans kunskapsteori vilket är anmärkningsvärt. Detta är den kunskapsteori som även professor Hoppe har använt tillsammans med Habermas argumentationsetik och tagit praxeologin in i etikens värld för att en gång för alla visa att den privata äganderätten är a priori. Själv tycker jag att det är mycket märkligt att Hayek skrev detta i i förordet till en av vår tids största tänkares memoarer. Å andra sidan är det bra att han var så pass tydlig för att folk ska börja och förstå skillnaden mellan Mises och Hayek.

Vidare beskriver Mises hur den Österrikiska skolan utmärker sig och om hur Weiser aldrig greppade kärnan i subjektivismen och istället sysslade med värdekalkylering och därmed knappast kan anses vara en medlem i den Österrikiska skolan. Även Schumpeter får sig en känga då han mer slöt sig till Wieser and Walras istället för Menger och Böhm-Bawerk. Hülsmanns biografi beskriver detta mer ingående och intressant.

Som professor Hans-Hermann Hoppe sa nyligen: ”Mises was the man”.

4 reaktioner på ”Hayek om Mises”

  1. Intressant att Hayek med bara två meningar lyckas göra bort sig så totalt. Först säger han att det brukade ta lång tid för honom att förstå att Mises hade rätt. Sen säger han att han inte förstår Mises mest fundamentala insikt, om praxeologi. Förmodligen skulle han bara behövt lite mer tid.

    Ser fram emot onsdag 21 september klockan 11.45 i Wien…

  2. Själv tycker jag första delen av Hayeks ”Counterrevolution of Science” bitvis är ett vassare försvar av praxeologi och en specifik samhällsvetenskaplig metod än Mises skrifter i ämnet som jag förvisso också är en stor beundrare av.

    Det finns skillnader mellan Mises och Hayek, men oftast tycker jag man kan ösa ur båda källorna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *