Varför banker hatar kontanter

Nordea går i bräschen för det papperslösa samhället. Nu ska kontanterna bort. Men var så säker, det har inget med omsorg om träd och miljö att göra. Och inte heller med ”personalens säkerhet”. Det finns en mycket enklare förklaring.

Idag uppgår penningmängden M0 (sedlar och mynt i omlopp) i Sverige till 100 miljarder kronor. Men summerar man beloppen på alla bank-konton i landet får man ett belopp (M1) som är 15-16 gånger större! Var i hela friden kommer alla dessa elektroniska pengar ifrån?

Jo de kommer från bankerna själva, som har statligt privilegium på att skapa egna pengar ex nihilo för utlåning. Något förenklat så skapas dessa pengar, till exempel, när någon tar ett lån till ett hus. De skapas enbart elektroniskt i bankens dator, och svischar enkelt in på låntagarens konto när han skriver under lånet. Den som lånar till huset får alltså nya pengar, som aldrig existerat förut. Den som ändå var storbank, och fick statligt privilegium och beskydd i att tillverka pengar. Tänk om jag fick skriva ut en tusenlapp ur min printer, låna ut den till en granne, och han ett år senare kom tillbaka med tusenlappen och en äkta hundring i ränta! Så fungerar modern bankverksamhet, men man måste ha statens välsignelse för att få utföra bedrägeriet.

Europeiska och därmed svenska banker har inget så kallat kassakrav. Det innebär att de får tillverka hur mycket pengar de vill. Helt utan gräns. Det finns egentligen bara en sak som stoppar dem. Nämligen kundernas rätt att hämta ut sina pengar i kontanter. Om många kunder kommer och vill hämta ut sina pengar i kontanter står banken med skägget i brevlådan. Kundernas totala saldon är ju 15 gånger högre än vad de har sedlar och mynt.

För att inte ställa till med problem för bankernas elektroniska penningproduktion gäller det att motarbeta uttagandet av kontanter. Arsenalen av redskap för detta växer ständigt:

  • Skattefinansierade insättningsgarantier som avtrubbar kundernas bankskepsis. De garanterade beloppen stiger fort i takt med de återkommande kriserna och är nu uppe i en miljon.
  • Bankerna ställer krav på att man ska meddela i förväg om man vill hämta ut mer än 10.000 kr
  • Förbud mot att förvara kontanter i bankfack, bankerna vill ha in kontanterna i sina egna valv
  • Statens krig mot kontanter i form av terror- och penningtvättslagar, misstänksamhet vid kontantbetalningar
  • Riksbanken ställer alltid upp med nödlån ifall kunderna blir för jobbiga och trots allt hämtar ut cash
  • Och nu senast, kontantlösa bank-kontor

Det är alltså inte egentligen så att bankerna hatar kontanter. De älskar dem men behöver dem i sina egna valv för att kunna producera elektroniska pengar. Vad blir nästa åtgärd för att få folk att sätta in dem på banken? Endast fantasin sätter gränsen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *