Bekvämlighetshatarna

Forntida lyxkonsumtion?
Forntida lyxkonsumtion?

Dagens (eller rättare sagt söndagens) antikapitalistiska tokigheter kommer från SvD, i en artikel signerad några professorer och doktorander, bland annat från Handelshögskolan (i Umeå, som av “insider-rapporter” att döma anses vara lite av ett skämt och på väg att läggas ner). Bara titeln, Bilen en lyxvara vi kan vara utan, sätter tonen. Men det är inte bara det vanliga socialistiska dravlet vi utsätts för, utan vi utsätts också för så kallade “ekonomer” som totalt verkar sakna förståelse för grundläggande ekonomiska begrepp, och till synes hatar bekvämlighet (i alla fall för alla andra).

Faktum är att artikeln innehåller så många felaktigheter och tvetydigheter att det är svårt att veta var man ska börja.

Läs hela artikeln, av Joakim Kämpe.

3 reaktioner på ”Bekvämlighetshatarna”

 1. Det är ju befängt att hävda att bilresandet skulle vara subventionerat. Förvisso är vissa nya bilar ”subventionerade” i den mening att de är skattebefriade i 5 år. Detta är då ofta nya miljödieslar med låg bränsleförbrukning eller liknande. Dessa bilar är givetvis ett paradoxalt problem för staten då staten, samtidigt som den vill ta ut som mycket skatt som möjligt, samtidigt måste ”värna om miljön”. 80% av priset på drivmedel är idag skatt. Då bränsle och fordonskatter är en stor kassako för staten blir det problematiskt om marknaden tar fram allt för många bränslesnåla bilar som drar 0,4 liter milen och är skattebefriade i fem år.

  Jag rekommenderar följande:

  1. Skaffa en Mercedes diesel äldre än 30 år gammal då dessa är skattebefriade. En W123 från början av 80-talet duger gott. Om du får tag i en i bra skick så åker du nästan lika bra som i en modern bil. Dessutom med klass!

  2. Gör en rapsolje-konvertering. Förhållandevis enkelt för den händige. Finns kit att köpa.

  3. Åk till en Kina/THai/Fallafel – restaurang och be om deras använda olja.

  4. Häll den i bilen och kör!

  5. Skaffa en reg -skylt som lyder: ”SKATTESMITAREN”

  Om att slippa bli mjölkad på skatt står högt upp på din lista så gör du ovanstående. Om du föredrar bekvämlighet, hög komfort och prestanda, att slippa kladda ner händerna med friterade räkor och bara kunna köra till macken och tanka. Då köper du en ny bil. Du väljer själv 🙂

 2. Haha, om vi hade haft en ”Like”-knapp för kommentarer här på sidan hade du fått en från mig iaf 🙂

  Och ja, det är givetvis fullkomligt befängt att hävda att bilresandet är subventionerat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *