Om Mises University 2011

Årets Mises University har precis avslutats på amerikanska Mises-institutets anläggning i Auburn, Alabama. Ett rekordstort antal studenter och anhängare (fler än 200) från hela världen samlades i envecka för att lära sig mer om österrikisk ekonomi och för att umgås med likasinnade. Jag var där för första gången i år och blev inte besviken, trots höga förväntningar.

Min första kontakt med de andra deltagarna började på flygplatsen i Atlanta, men många andra hade redan haft kontakt med varandra på Facebook sedan flera månader tillbaka. Listan på obligatorisk läsning innehöll 14 essäer och kortare böcker och mängden rekommenderad läsning var ännu större, så det fanns ett stort behov av att kunna diskutera materialet med andra deltagare i förväg.

Bussen till Auburn fylldes snart av glada österrikare från alla möjliga platser. Jag fick en del förvånade reaktioner till en början när jag sa att jag kom från Sverige, men det kom många andra personer från avlägsna platser som Estland, Turkiet och Sydamerika också. Många var nyfikna på Sverige och undrade hur det kan gå så bra för oss som det gör trots ”socialismen”. Mitt svar var ungefär att vi faktiskt har mindre regleringar än många andra länder och att företag inte beskattas så hårt.

Väl framme så lämnade jag väskorna på hotellet (de flesta andra delade korridorsrum medvarandra) och tog en 20-minuters promenad till institutet där jag fick en namnbricka och diverse välkomstmaterial. Sedan följde mingel och gemensam middag på institutets bakgård. Efterhand började det dyka upp fler och fler ”kändisar” i vimlet, som Tom Woods, Walter Block, Guido Hülsmann, Hans-Hermann Hoppe och Jeffrey Tucker. Vi hade full frihet att röra oss som vi ville i huset och titta runt i deras olika bibliotek. Jag hittade böcker av två svenskar: Johan Norberg och självklart Knut Wicksell.

Dagarna började med gemensam frukost i studenthuset följt av föreläsning klockan 9 och sedan fortsatta föreläsningar hela dagen med kvartsraster emellan och gemensam lunch och middag på institutet. På kvällarna var det mingel med gratis öl och vin. Alla i fakulteten var öppna och ville gärna prata med studenterna, men det bildades lätt folksamlingar runt dem så det var svårt att få prata en och en med dem. Walter Block brukade ställa sig i bokhandeln i mitten av byggnaden om kvällarna och vänta på att folk skulle komma fram till honom, så det var alltid en grupp om ca tiopersoner där, med han i mitten.

Institutet ligger i ett väldigt prydligt och välordnat område nära Auburn University. Alla är väldigt vänliga och trevliga. Jag gick fel väg en morgon och blev direkt erbjuden skjuts till institutet av en total främling som gick och hämtade sin bil bara för min skull. Det finns också barer och pubar i området för den som vill gå ut på kvällen. Bob Murphy framträdde faktiskt på scen två kvällar, den ena gången med karaoke-sång (han är duktig) och den andra gången på avslutningskonserten med ett rockband som två av deltagarna har.

Om du är student så tycker jag verkligen att du skall ansöka till nästa års Mises University. Det är en jättebra chans att knyta kontakter med likasinnade personer och att få deltaga i konversationer som det är svårt att få någon annanstans. Ungefär hälften av de sökande antogs i år, så chansen att komma in är ganska stor. Är du inte längre student så kan du göra som jag och betala för att få komma dit som en så kallad ”observer”.

11 reaktioner på ”Om Mises University 2011”

 1. Haha, ja det fanns en del fagra deltagare, även om de var i klar minoritet. Jag orkar inte räkna efter, men det var kanske 15% kvinnor.

 2. Stefan, apropå den fråga du fick och det svar du gav – för egen del skulle jag inte instämma i att Sverige går ”så bra”, även om man än så länge har klarat sig relativt lindrigt undan sviterna av den finansiella oredan.

  Men framför allt – du kan inte på allvar mena att svenska företag ”inte beskattas så hårt”??? Jag har företag, och blir regelbundet bestulen på en sjukt stor andel av de pengar företaget drar in. Det är ett system som är designat för att hålla mig på mattan genom att se till att det är nästintill omöjligt att bygga upp ett substantiellt eget kapital trots en god omsättning. Det finns en – och endast en – anledning till att jag betalar in denna hutlösa andel till staten, och det är att man annars hotar att ta även den sista andelen och ruinera det s k ”skattesubjektet” (termen säger väl det mesta om statens syn på människor och medborgare?), samt i vissa fall använda inte bara skatterättsliga utan även straffrättsliga medel (ta ännu mer betalt och/eller frihetsberöva personen i fråga).

  Ta inte illa upp, men allvarligt talat, ”inte så hårt”?

  En kvalificerad gissning är att du inte själv är eller har varit företagare. 🙂

 3. Johan: allt är relativt.

  Vi är trots allt ett av de länder som går bäst i Europa just nu (i alla fall förra året), så det är inte konstigt om folk frågar vad det beror på, särskilt inte när det krisar i många andra länder.

  Att företag ”inte beskattas så hårt” var också menat att tas relativt: de beskattas inte så hårt som folk tror och inte lika hårt som privatpersoner. Bolagsskatten är vad jag vet låg här jämfört med i USA till exempel.

 4. Stefan: nej, allting är inte relativt. Om du menar vad du säger så godtar du också att du inte har några objektiva rättigheter. Om libertarianismen bygger på förutsättningen att varje människa är född fri och därmed inte får förtryckas, så bygger den också på föreställningen om objektiva rättigheter (naturrätt). Du kanske bara svängde dig med uttrycket av gammal svensk (o)vana?

  Lustigt att du skulle ta upp just USA när det gäller bolagsskatt. I USA beskattas bolag med 15% och uppåt (progressiv skala), och kapital likaså. Vilket för de allra flesta lär innebära en avsevärt lägre skattebörda än den svenska dito. Se t ex:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Corporate_tax_in_the_United_States

  http://en.wikipedia.org/wiki/Capital_gains_tax_in_the_United_States

  Svenska företag och individer är alltså även relativt sett hårt beskattade (jag hade f ö vidhållit min ståndpunkt att svenska företag beskattas hårt oavsett om det finns länder där man beskattar ännu hårdare eller ej).

  Men alltså, förutom att ditt påstående är fel i sak, så är jag lite förvånad över att hitta det på just den här sajten. Du får förstås tycka vad du vill, och måste inte tycka som jag, men jag har väldigt svårt att se att din ståndpunkt skulle vara särskilt libertariansk eller av ”Mises-snitt” över huvud taget. Har du valt fel sällskap, eller har du bara en dålig dag? 🙂

 5. Johan: jag är inte relativist. Det uttrycket passade bara väldigt bra in just här eftersom allting i min kommentar var relativt.

  Det är möjligt att jag har fel i sak och att privatpersoner inte beskattas hårdare än företag totalt sett och att omvärldens bild av den svenska skattenivån vad gäller företag är korrekt, även om jag fortfarande inte tror det, men jag tycker att det är konstigt att du så gärna verka vilja diskutera mig som person. Vad tror du att du uppnår med det?

  En annan sak som är konstig är att du verkar tro dig veta vad min bedömning av vad den absoluta skattenivån i Sverige är eller bör vara även efter att jag förklarade att jag endast gjorde en relativ jämförelse. För protokollets skull så får jag väl förtydliga att jag är helt emot alla skatter och angrepp mot rätteligen förvärvad egendom, så med undantag av dig så tror jag mig vara i rätt sällskap.

 6. Aah, dålig dag alltså 🙂

  En avslutande kommentar från min sida då:

  Om man på ett libertarianskt forum uttrycker sin påstådda ståndpunkt att man är helt emot skatt genom att konstatera att ”svenska företag inte beskattas så hårt”, så får man nog leva med att den självmotsägelsen blir ifrågasatt. Det är alltså ett ifrågasättande av din diskurs och din argumentation, inte av din person.

  F ö, din relativa jämförelse var ju en helmiss (checka fakta kanske?), så håll till godo.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *