Kopplingen mellan idéer och våldsdåd

En av de minst rapporterade biografiska detaljerna om Timothy McVeigh, mannen som avrättades för Oklahoma-bombningen som dödade så många oskyldiga människor, är att hans eget förakt för livet grundlades under hans tid som soldat i den amerikanska armén från 1988 till 1992. Han tilldelades bronsstjärnan för sin tjänstgöring i Gulfkriget, där han dödade civila och tonåriga värnpliktiga i skydd av lagen. Det var där som han lärde sig att kuva sitt samvete och härda sitt hjärta. Som han själv sa: ”om det finns ett helvete kommer jag vara i gott sällskap med många av de stridspiloter som också hade i uppdrag att bomba oskyldiga för att vinna kriget.”

Läs hela artikeln, av Lew Rockwell.

3 reaktioner på ”Kopplingen mellan idéer och våldsdåd”

 1. Sorgligt att se hur liberaler, konservativa och nationalister nu försöker skyffla omkring ABBs hemvist som vore det ett spel Svarte Petter. Denna artikel tillhör, tyvärr, denna genre.

  Till att börja med spelar ABBs övergripande ideologiska hemvist ingen roll då ingen av dem uppmuntrat till hans dåd. Att idéer och tankar utnyttjas för att motivera illdåd gör inte dessa tankar och idéer medansvariga. I USA har vissa republikaner t.ex. hävdat att det faktum att både Osama bin Laden och Barack Obama stödde Kerry mot Busch och vill ta ut amerikanska trupper ur Irak och Afghanistan på något sjukt sätt skulle fälla en skugga över Obama. Detsamma gäller här, nationalister, liberaler eller Israelvänner, om man så vill, kan inte göras ansvariga för ABBs dåd.

  Vad man däremot kan hållas ansvarig för och som debattörer bör beakta, är tonen med vilken man framför sina åsikter och för debatten. Här är det dock illa ställt på alla kanter – aggressivt språk om ”kulturberikare” å en sidan och anklagelser om ”rasist” på andra sidan bidrar inte till en konstruktive debatt.

  Jag hade hoppats att LvMI Sverige skulle föra debatten i detta ämne på en intellektuellt mer mogen nivå.

 2. Oskar Lind: Jag tror inte att du faktiskt läste artikeln, med tanke på att Lew påpekar följande:

  ”Sanningen är att varenda politisk ideologi kan förvridas till att rättfärdiga våld.”

  ”Kan vi därför beskylla neokonservatismen för detta våld, på samma sätt som när dåvarande presidenten Bill Clinton försökte beskylla libertarianer och ”milis”-rörelsen för Oklahoma-bombningen 1995? Poängen med detta spel är att försöka tysta oppositionen, att stänga ner all debatt och i grunden svartmåla de idéer som kan beskyllas för våldet.”

  ”Det enda verkliga sättet att uppnå fred på är att förkasta våld som ett medel för social kontroll och politisk aktivism.”

  Notera att han alltså inte en enda gång försöker placera ABB i något ideologiskt fack, och han kallar honom varken för nationalist, rasist, multikulti, sionist, eller något annat. Han skriver ju till och med att man INTE kan beskylla de neokonservativa för ABBs våldsdåd, trots att han de facto refererade till en mängd sådana texter.

  Sammanfattningsvis gör Lew alltså raka motsatsen till vad du anklagar honom för.

 3. @MB: sant. Man borde lagga till ngt for att meritera en kommentar antar jag. Men man vill inte att ett sadant meningsutbyte ens ser lika ut i termer av antal medhall pa olika sidor. Lew har ratt har. Skulle ngn undra over en koppling mellan en daligt informerad person med en hog grad av motivation, och mises.org sa finns svaret redan klart. Han har tampats med manga dunkla motiv och ar har forutseende. Mises.org ar for personer som soker solid information.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *