Slavar i blåbärsskogen

Lyssnade på radio nyssens och hörde hur det är bättre behandling av bärplockarna i år. Det ligger nära till hands att tro att det beror på de nya lagarna för bärplockarfirmor, det vill säga att myndigheterna tar äran som vanligt. Men jag anar en annan sanning som beror på helt vanliga marknadsmässiga orsaker. Här några citat från statens radio den 21 juni.

Inför den kommande bärsäsongen är det väldigt osäkert hur många asiatiska bärplockare som får tillstånd att komma till Sverige. (…) Hittills är det bara två plockare från Thailand som har fått arbetstillstånd att plocka bär i våra skogar. 14 ansökningar har hittills fått avslag.

Oj, bara 16 ansökningar i juni! Inte mycket att bygga en rörelse på. Men tydligen tjänar de thailändska plockarna ihop 40-50.000 kr på en bra säsong vilket motsvarar en årslön i hemlandet. Så varför söker inte fler hit för sådana fantastiska möjligheter? För att företagen behandlar dem som slavar? Nej,

Migrationsverkets nya skärpta krav gör att många asiatiska plockare väljer bort Sverige.

Hm, bärplockarna väljer alltså bort att jobba i Svenska företag för att Migrationsverket är jobbiga? De uteblir alltså inte för att företagen behandlar dem som slavar? Blir det inte tufft för bärföretagen med sådan osäkerhet? Jo,

För bäruppköparna i länet kan konsekvenserna bli stora. (…) Vi vet ju inte hur det blir, kan vi inte ha några asiatiska plockare då är det en väldigt liten sannolikhet att vi kan ha öppet över huvud taget. (…) Vissa har väl gett upp det här med thailändare och vissa de kämpar på fortfarande. Det har varit oerhört stressande och det är ju så att man har investerat väldigt mycket pengar, och det känns lite grann som om det är roulette med investeringarna när det blir nya regler varje år.

Låter det här som en bransch där man kan behandla plockarna hur som helst? Och ändå tro att man kan driva en rörelse med vinst? En kvinna från Norrskens bär berättade också att de är noga med att behandla plockarna så bra att de vill komma tillbaka. Det är nämligen skillnad på bärplockare och bärplockare. Det råder konkurrens om de bästa.

Således ingen ”market failure” i blåbärsskogen. Låter för mig som att marknaden fungerar utmärkt av sig självt. Som vanligt.

3 reaktioner på ”Slavar i blåbärsskogen”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *