Sista steget på ”Vägen mot träldom”

Friedrich Hayek skrev 1940-1943 boken ”Vägen till träldom” (The Road to Serfdom).  I den förklarar han hur i hela friden de socialistiska ideologierna (kommunism, nationalsocialism och fascism) tog makten över folken. Han var förskräckt över hur fort det gått.

Här finns en snabbläst serietidnings-sammanfattning av boken som är obligatorisk läsning: http://mises.org/books/TRTS/.

På sidan 17 påstår han att ett av de sista stegen är att idrott och rekreation blir ”planerad”. Sidan 18 är slutet…

Själv har jag varit fundersam över relevansen i just planeringen av idrott. Men se nu här vad som är på gång i EU:

… efter att Ayxela efter mycket letande hittat sina papper listade han raskt upp de reformer som han ville genomföra. Det var allt från ett europeiskt huliganregister och hårdare tag mot olagligt spel till mer EU-finansierad sport inom ramen för strukturfonderna. Men mest uppmärksamhet väckte förslagen om att genom idrotten skapa en europeisk identitet. För det första borde vi, ansåg han, införa en europeisk sportdag – det finns ju redan så många europeiska dagar så varför inte en till löd motiveringen. För det andra borde vi ha en europeisk sporthuvudstad och EU-arrangerade festivaler som uppmärksammar lokala sporter. För det tredje borde EU-flaggan hissas vid varje större idrottsevenemang. Dessutom borde alla idrottslandslag bära EU-flaggan på matchtröjorna.

Enbart britterna motsatte sig denna fascistoida idé. Go Britannia! Men de blev såklart utbuade och man förbjöd ytterligare synpunkter på flaggfrågan.

Historien upprepar sig och fixarna förnekar sig aldrig. Trenden är tydlig.

2 reaktioner på ”Sista steget på ”Vägen mot träldom””

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *