En solnedgång för staten

En gång i tiden trodde man att jorden var i centrum av universum och att planeterna, stjärnorna och solen kretsade kring den.

Med förbättrade observationer började dock konstiga komplikationer att störa denna modell, särskilt Mars bana.

Då jorden går runt solen verkar det ibland som om Mars rör sig bakåt då vi “åker om” den.

I ett fåfängt försök att lösa detta problem skapades fruktansvärt komplicerade cirklar inom cirklar, något som trasslade in matematiken i ett ökande kalejdoskop av ändlös överkomplexitet.

Några modiga tänkare – och modiga måste de ha varit på den tiden – försökte sätta solen i centrum av solsystemet.

Och plötsligt föll allt på plats med en gång.

Det ptolemaiska världssystemets galna röra, med cirklar inom cirklar och ekvationer staplade på varandra, avdunstade på ett ögonblick.

Endast ett fåtal ekvationer behövdes från och med nu för att uppnå perfekt precision.

Samma enkelhet, tydlighet och precision upptäcktes när navigatörer accepterade att jorden var rund och inte platt, och när fysiker accepterade Einsteins argument om att ljusets hastighet är konstant.

System som baseras på grundläggande lögner blir alltid mer och mer komplicerade, eftersom ändlösa rättelser och justeringar läggs på hög för att få det att verka som att allt står rätt till.

Med några generationers mellanrum har dessa ackumulerade fel blivit så löjligt komplicerade att hela systemet blir ohållbart och lite pinsamt.

Även lekmän förstår att något måste vara fundamentalt fel med hela röran, och några tappra själar tar fram ett tomt pappersark, lägger ifrån sig alla sina tidigare förutfattade meningar, och börjar om från början baserat på förnuft och bevis, snarare än ackumulerade historiska misstag.

Det centrala i alla mänskliga moralsystem är principen om icke-aggression.

Alla lär sig detta som barn: slå inte, knuffas inte, skada inte, stjäl inte.

Vi lär oss att våld och mobbning och hot är fel, omoraliskt, och bara gör det problem du försöker lösa värre.

Det är denna regel vi lär oss som barn, och det är en bra regel: sammanhängande, logisk, empirisk.

Men sedan, när vi blir äldre, om vi har mod nog att inse det, ser vi att det inte alls är på detta sätt som det vuxna samhället fungerar.

I det vuxna samhället måste du betala ett gäng män och kvinnor dina pengar, eller så använder de sig av andra män och kvinnor i blå uniformer för att komma och ta dem ifrån dig. Om du försöker att försvara dig själv från denna stöld kommer de att skjuta dig.

Detta är verkligheten i statliga samhällen.

Ditt samhälle.

I statliga samhällen kan fullständigt frivilliga utbyten mellan fria vuxna som vissa människor inte gillar göra att du blir skjuten.

Om du får ett jobb och försöker undvika att betala för en icke-existerande pensionsplan kan du bli kidnappad och skjuten om du försöker stå emot.

Om du bryter mot någon av de hundratusentals påhittade reglerna om handel och byteshandel, blir du arresterad.

Om du inte vill finansiera utländska diktatorer, blir du arresterad.

Om du inte vill betala för ett ondskefullt krig, blir du arresterad.

Och så vidare.

När vi var barn sa våra lärare: ”använd inte våld!”. Men om vi som vuxna inte betalar den statliga lärarens lön arresteras vi.

Ju mer vi växer upp och ju mer vi ser oss omkring, desto mer ser vi att varje ”lag” är en pistol; att vapen finns överallt i den vuxna världen; att användandet av våld för att få vad du vill är själva grunden för det samhälle vi lever i.

Så, hur ska vi ha det?

Är våld bra eller dåligt?

Vårt statliga system har blivit så löjligt komplicerat eftersom det har, precis som modellen med jorden i centrum av universum, ett grundläggande fel som sträcker sig ända ner till dess rot.

Detta fel är tron på att våld är det bästa sättet att lösa komplexa sociala problem; villfarelsen att om du pekar tillräckligt många pistoler på tillräckligt många människor, skuldsätter dig tillräckligt mycket med ofödda barn som din säkerhet, kidnappar och förslavar tillräckligt många fria själar, då kommer världen bara att bli bättre och bättre och bättre.

Hur har det funkat för oss hittills?

Skattelagstiftningen, attacker mot frihandel och privat konsumtion, de ändlöst multiplicerande lagar som reglerar varje aspekt av vårt vakna liv; de är som cirklarna inom cirklarna i den modell som placerade jorden i centrum av universum.

Det enda slutet för denna ökande komplexitet är total kollaps.

När du inser att ökande komplikationer avslöjar kärnfel i roten på ett falskt system kommer du att se att principen om icke-agression måste flytta till centrum av våra dygder, vår moral, och vårt samhälle i sin helhet.

Precis som solen måste denna princip vara i centrum av allt vi gör.

Principen om icke-agression kan inte ”kretsa kring” en primitiv, våldsam hierarki som vi faktiskt ärvt från apor och grottmänniskor.

Tänk på det: ett samhälle utan organiserat våld, utan hot om statligt tvång, utan institutionell kidnappning, stöld och fängelse, utan beskattning, och den tjuvaktiga statliga kommandovalutan – förfalskning.

Känner du dig yr?

Det borde du göra.

När solen flyttades till mitten av solsystemet, där den faktiskt är, var det förvirrande för alla vid den tidpunkten; precis som tid och rum i Einsteins fysik var förvirrande; precis som evolutionsteorin är förvirrande för många; och precis som kvantfysik förvirrar alla som faktiskt förstår det.

Ställda inför urgamla osanningar verkar sanningen ofta svindlande, förvirrande, främmande och galen.

När vi placerar principen om icke-agression där den borde vara, i moralens och samhällets centrum, börjar de trosuppfattningar som vi haft i tiotusentals år helt plötsligt att försvinna.

Den antika missuppfattningen om den moraliskt rättfärdiga staten krossas till de atomer av ondska som bygger upp den.

Den svindlande och multiplicerande komplexiteten av lag på lag, vapen på vapen, mord på mord – all denna äckliga röra avslöjas som hysteriska försök att dölja kärnbrottet av rättfärdigat, institutionellt våld.

Myten om det sociala kontraktet avslöjas som ett vapen riktat mot de oföddas nackar.

Lagar avslöjas som välbeväpnade fördomar.

Beskattning avslöjas som stöld, lobbying som mutor, arresteringar som kidnappning, stater och arméer som de mest framgångsrika kriminella gängen, och skolor som våldsdrivna indoktrineringsläger för hjälplösa och beroende barn.

Det är förvirrande; det är skrämmande; det är svindlande; och det är sant.

Förnuftets, moralens och sanningens solljus är grundläggande:

Det måste vara i centrum för allt vi gör, eftersom i samhället, precis som i världen, går solen antingen upp eller ner, kanske till en natt utan en soluppgång.

Om det dunkla ljuset i vår värld är en soluppgång eller en solnedgång, är helt upp till dig.

Denna artikel är hämtad från en video, och har översatts till svenska av Joakim Kämpe.

Kommentera på bloggen.