Skatte- och bidragshumor

Idag är det inte skatt på barnbidrag men det finns andra bidrag som är beskattade. Humorn i detta är fantastisk om det inte vore för att det är sant. Staten stjäl pengar ifrån A och ger sedan en del av detta till B. Men B får inte allt som utlovat utan staten stjäl av B direkt. Det sägs att skatt dras på bidrag för att bidragstagaren ska få någon känsla av värdighet och att de bidrar till samhället. Här kan man verkligen tala om att dumförklara i princip alla bidragstagare, är det någon som vid huvudtaget går på detta? Värdighet får en bidragstagare av att en dag kunna försörja sig själv, inte genom att staten försöker lura bidragstagaren att den bidrar.

Nu är det återigen aktuellt då C vill ha extra barnbidrag till ensamstående. C vill inte att det ska vara inkomstbeprövat men KD och barn- och äldreministern Maria Larsson håller inte riktigt med:

Men en inkomstbaserad lösning är faktiskt precis vad Kristdemokraterna förespråkar. Barn- och äldreminister Maria Larsson, KD, säger att barnbidraget istället borde fördubblas för alla, men även beskattas.

Alltså vi fördubblar det men beskattar det samtidigt… Ibland undrar jag om de själva förstår hur mycket humor de bidrar med.

5 reaktioner på ”Skatte- och bidragshumor”

  1. Det är ju även ett sätt att säga ”X kr till bidrag A” och sen ha säg 30% av X i skatt dvs går till annat än bidrag A men samtidigt kunna säga ”vi lägger X kr till bidrag A” i budgetsammanhang.

  2. Inkomstprövat är det samma som beskattat! I varje fall blir det ytterligare ett incitament att inte jobba mer och få en högre inkomst från arbete.

  3. Patrik Karlsson

    Är inte de här förlagen en del i kampanjen för att utrota ”barnfattigdomen”? Inte en krona av alla extra pengar som politikerna lovar kommer barnen till godo, nej det blir mer öl och cigaretter till de bidragsberoende men skatten på detta höjs ju regelbundet så det kanske går jämt upp.

  4. Christian Strandh

    Ja, vad kan man göra mer än att skratta åt eländet (och hoppas att vi ska lyckas få bort det i framtiden)?

  5. Ja ibland måste man låta sig att skratta åt det för det är så bisarrt. Samtidigt är det också viktigt att vi pekar ut detta i så många sammanhang så folk slutar tro att det är något naturligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *