När staten försökte knäcka ett barn

I söndags lyssnade jag på ett oerhört smärtsamt reportage på P1 i programserien Barnen (Läs mer om reportaget här). Så här beskriver programmet sig själva:

Barnens röster behövs i samhällsdebatten. De hörs alltför sällan. Genom barnens perspektiv ser vi hela samhället tydligt och skarpt. Deras blick är viktig. Barnens speciella villkor är en mätare på hur samhället fungerar och i deras berättelser får vi syn på oss själva.

Radioprogrammet Barnen skildrar samhället via barns berättelser, barnforskningen och vuxnas minnen från barndomen.

Lyssna på barnen!

Det aktuella programmet handlar om Bella som idag är 16 år och hur staten systematiskt har förstört hennes liv ifrån 12 års ålder. Reportaget innehåller så mycket cynism och människoförakt att det inte lämnar någon oberörd. Vill ha du ha statens kalla stålhandske beskriven ur ett barns perspektiv så får du inte en bättre beskrivning än så här. Bella skrev ett känsloladdat brev till redaktionen som senare ledde till det här reportaget.

I brevet radar hon upp alla olika ställen hon varit placerad på: Jourfamilj (10 år), BUP-akuten (11 år första gången), Barnhem (11 år), Familjehem (11 år), Jourfamilj (12 år), SIS- institution (12 år), SIS intitution (12 år), BUP behandlingshem(12 år), Familjehem (13 år), Familjehem (13 år), Jourfamilj (14 år), HVB-hemmet (14 år), BUP behandlingshem (14 år) och HVB-hemmet (15 år).

En av de mer ofattbara delarna är när hon blir satt på SIS-institution 12 år gammal efter att ha bråkat med sin mamma. Hon blir brutalt ivägsläpad av fyra vuxna och inspärrad i 8 veckor. Hon är den yngsta på institutionen och den yngsta efter henne är 16 år gammal och alla andra är äldre. När hon kommer dit (till det hon tror är ytterligare ett barnhem) får hon duscha och förnedrande visa upp sig naken för att de vill se om hon har knark på sig. Bella har ingen historik av några sådana problem vid huvudtaget. Första dagen blir hon brutalt misshandlad av en 17-årig tjej, andra dagen får hon lära sig hur hon ska skada sig själv. Vidare berättar hon:

Sen får jag äntligen prata med min soc. Jag skriker att alla är knarkare eller kriminella och att den yngsta efter mig är 16 år.

– JAG VILL INTE VARA HÄR DOM SLÅR MIG!

Men soc säger att tyvärr måste jag vara kvar här ett tag för att lära mig en läxa.

Hon får mer stryk, försöker hänga sig i telefonsladden och skär sig själv. Så för er som inte har hängt med så spärrar vi in barn år 2011, förnedrar och bryter ner dem. Ett barn som inte har någon historik av missbruk eller den typen av problem blir inspärrad på en anstalt i 8 veckor. Vi pratar inte om några barnhem på 30-talet vi pratar om vad staten gör mot barn idag. Det vi pratar om här är ondskans hantlangare. Det finns inga förmildrande omständigheter eller några ursäkter. Det finns inga lagar, regleringar eller förordningar som ni kan gömma er bakom, det här är bara ren och skär ondska. Det går inte att gömma sig bakom ett ämbete, sluta vara människa och upphäva universums alla lagar. De myrdalska maktstrukturerna lever kvar inom de sociala myndigheterna.

Det jag funderar mest på är ni som fysiskt släpade iväg Bella till institutionen och genomförde beslutet. Jag funderar på er som fattade beslutet. Jag funderar på om ni kan sova på nätterna? Tänker ni på det här fortfarande eller ha det bara försvunnit i mängden av alla övergrepp? Har ni inte ens civilkurage nog att be om ursäkt om ni tycker att ni har handlat fel?

Någon ursäkt eller kompensation är nog inte att vänta för Bella då man har satt en bortre gräns för kompensation av ”barnhemsbarnen” som for illa på den tidens barnhem. Idag har vi inga barnhem utan har döpt om dem till t.ex. HVB-hem, och dessa nutida barnhem omfattas inte av den beslutade kompensationen. Men Fredrik Malmberg som är barnombudsman kan trösta oss med orden:

Det är för lätt att bara skylla på tjänstemännen och de som arbetar på hemmen, tillägger han. De ställs ofta inför svåra situationer och har man inte rätt utbildning och stöd kan det vara lätt att ta till bestraffningsmetoder.

Självklart blir det viktigt för Fredrik att först legitimera statens hantlangare istället för att fokusera på att ge dessa barn upprättelse, detta är helt enligt statens natur och hur den är uppbyggd. Som vanligt är staten den som dömer även i konflikter som innefattar den själv. Jag vet inte vem du tror ska svälja den förklaringen Fredrik, är det en förmildrande omständighet att våldföra sig på barn p.g.a. stress och dålig utbildning? Behöver de statliga hantlangarna som är anställda på HVB-hemmen och tjänstemännen utbildning för att inte våldföra sig och på barnen och spärra in dem?

Det är bland de sociala myndigheterna vi kan hitta Gabriel Wikströms kompisar, det är där de verkliga fienderna våldför sig på nästa generation.

Det här exemplet visar återigen kejsaren utan kläder, staten när den är sig själv, staten när den sysslar med det den kan bäst: våld, hot och tvång.

Lyssna på det här reportaget, lyssna på hur hon pratar trots allt som hon har fått utstå. Det finns en inneboende styrka och en önskan om upprättelse. Det här var en tjej som staten inte kunde knäcka trots att de försökte. Ni försökte verkligen att knäcka henne och visa er makt men lyckades inte. Den styrkan Bella visar och visade är något som vi alla kan bli inspirerade av.

11 reaktioner på ”När staten försökte knäcka ett barn”

 1. Det finns inga ord för det här, men vad kan man förvänta sig. I det här landet accepterar, och hyllar, de flesta förtryckande handlingar; Skatter, drogförbud, förbjud mot samlag mellan folk som har liknande gener, sjuklöneansvar, och allt annat skräp.

  Nåja, vi hade i alla fall ”bara” 45,8 procent av bnp i skatter förra året, så jag antar väl att vi är i ”nyliberalismens förlovade land”, om man ska tro de flesta man hör yttra sig om ämnet alltså.

  Med vänliga hälsningar
  Sebastian Lundh

 2. @Sebastian – om du på allvar hävdar att det är en förtryckande handling att förbjuda samlag mellan människor som har liknande gener, eller att förbjuda droger, så har du allvarliga problem. För att inte tala om Mises, ifall de ställer sig bakom ett sådant synsätt.

  Att ersätta det våld mot samhälle och människor som dagens system innebär med ett annat våld mot människor (vilket du uppenbarligen förespråkar) är rätt ointressant för alla, utom möjligen för den lilla klick som delar dina böjelser. Det är sådana som du som ger dagens förtryckarsystem legitimitet. Grattis.

 3. Jonte, kan du förklara för mig på vilket sätt jag har allvarliga problem?

  Och vad för våld pratar du om att jag förespråkar? Och vilka ”böjelser” är det som jag har enligt dig (och hur har du blivit varse om dessa?). Slutligen; på vilket sätt ger jag dagens samhälle legitimitet?

  Jag börjar verkligen tröttna på smutskastning från er sossar (eller moderater, kristdemokrater, eller vilken falang du anser dig tillhöra). Om du kunde lära dig göra anständiga inlägg så skulle även jag säga grattis.

 4. Jonte: Det är en väldigt skillnad på att anse att något ska vara förbjudet i lag och att faktiskt förespråka beteendet. Jag personligen tycker att prostitution är en tragisk företeelse, samma sak med heroin och mycket annat. Men jag anser i alla fall att alla har rätt att göra exakt vad de vill med sin egen kropp. Att hävda något annat är att hävda att jag har en större rätt till deras kropp än vad de själva har, vilket är absurt. Det finns dessutom fler sätt att i ett fritt samhälle straffa oönskat beteende, genom uteslutning. Lagstiftning och polisbatonger är det mest primitiva och barbariska sättet. Du bör dessutom försöka ta reda på vad ”våld” faktiskt betyder, din definition verkar nu vara lite luddig om du tror att droganvädning innebär våld mot någon annan.

 5. Precis som Robert säger så måste alla lära sig skillnad mellan vad du har lagligt rätt att göra och vad som är lämpligt att göra. Det finns en lång lista med saker jag tycker är olämpliga att göra men det innebär inte att jag vill lagstifta om det. Tyvärr ser folk inte denna skillnad och vill ringa polisen så fort de ser något som de anser avviker.

 6. Jonte,
  Den som ger legimitet ”åt dagens förtryckarsystem”, som du helt riktigt karaktäriserar det, är ingen mindre än de personer som säger sig veta bättre och som saknar den principiella utgångspunkten att man (en, flera eller många) inte har rätten att styra andras liv.
  I Österrikes Tyrol, som har sån blomster prakt i alla fönster om somrarna, där pelargonierna böljar överallt, finns det inte någon lag på detta (mig vetandes). Däremot, om du ”glömmer” att bidra till prakten i dina fönster så blir du påmind av dina grannar. Först varsamt och snällt men om du inte sätter ut lite blommor så kan du, mot slutet av sommaren, bli otrevligt bemött här och där. Det finns tusentals exempel på hur vår samverkan fungerar utan lagar. Du väntar tåmodigt på kyparen i din restaurang, du köar snällt i affärn och undviker att prutta i hissen.
  Detta är bevis på att vi kan leva tillsammans utan omotiverat våld, hot och tvång.

 7. Susanne Laslo

  Vi lever i ett sjukt samhälle på bekostnad av våra barn. Socialtjänsten är en vinstdrivande verksamhet och att fylla HVB-hemmen är en extra bonus. Jag hävdar ” meja ner alla social kontor . Utredningshem och HVB-hem. Det är ett krig mitt ibland oss mellan myndigheter och civilbefolkningen. Öppna era ögon. Det är främst kvinnor och barn som faller offer. Vårat samhälle har förringat moderskärleken, det är den som behövs uppmärksammas och lyftas upp och tas fram. Ett barn som växer upp på institutioner , även dagis inräknat för det kan vara upp till 10 timmar det lilla barnet inte ens får den Helande grunden som bara en moder kan ge till sitt barn. Föräldrarskapet och familjen måste få större betydelse. Att så fundamentala enkla saker ska vara så svåra att förstå och undrar varför ungdommar hänger runt och prövar droger för att döva sina andliga smärtor. De behöver sann kärlek , uppmärksamhet , bli sedda och hörda. Förts då kan vi få ett i längden bättre samhälle .

  1. Inte för att vara cynisk, men det du beskriver är så som 95% av befolkningen vill att det ska vara. Det tråkiga är bara att de med våld och hot vill att de andra 5% även ska vara så som de andra.

   New York ska införa obligatoriska föräldrarkurser. Om inte föräldrarna närvarar på en sådan kurs får barnet inte flyttas upp i högre klass i skolan. Jag förmodar att det är för att försäkra att barn inte uppfostras att bli självständiga och kritiskt tänkande individer.

 8. Helt otroligt fasansfullt att en människa – i detta fallet Jonte – med de små, små stegens tyranni i form av hjärntvätt med den sociala ingenjörskonstens retorik – så småningom blir så förblindad att han aningslöst skriver:
  ”… om du på allvar hävdar att det är en förtryckande handling att förbjuda [ömsesidigt samförstånd] människor [emellan], … så har du allvarliga problem…”!!!

  Hoppas att han så småningom kommer ut ur den mörka garderob där våldsstaten – och han själv – sitter inburade!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *