Rapport från Istanbul

Den 18 maj höll jag ett föredrag på Liberal Economics Congress i Istanbul om den pågående Euro-krisen. Jag argumenterade för att den uppstod pga. att europeiska stater ”räddade” bankerna i samband med finanskrisen, och därmed drog på sig enorma statsskulder och förhindrade ekonomin från att återhämta sig. Jag påpekade också att Euro-samarbetet innebar en stor fara iom. att det uppmuntrade medlemsländernas regeringar att låna mer än vad de klarade av, eftersom de räknade kallt med att andra Euro-länder skulle rädda dem ifall de sjönk alltför djupt ner i skuldträsket.

Jag föreslog också att man borde ha gjort som på Island och låtit bankerna och andra företag gå i konkurs, så att marknaden kunde justera om sig och rensa ut alla oproduktiva verksamheter och allokera resurser till bättre ändamål. Jag förklarade även varför det hårt kritiserade finansverktyget Credit Default Swaps faktiskt är både ett positivt och nödvändigt verktyg för att försöka förhindra att statsskulderna växer ytterligare. Avslutningsvis hävdade jag att man bör avskaffa både Euron och andra statliga valutor, samt att stater aldrig någonsin bör rädda banker eller andra företag i samband med en ekonomisk kris. Föredraget spelades in på video och kommer förhoppningsvis dyka upp på webben inom kort.

Den österrikiska ekonomen George Selgin – som är verksam vid både Cato-institutet och Mises-institutet i USA – höll också tre föredrag om free banking, fractional-reserve banking samt centralbanker och deras koppling till finanskrisen. Själva tillställningen i sig anordnades av 3H Hareketi, vilket är Turkiets största libertarianska organisation där många av medlemmarna också är anhängare av den österrikiska skolan.

I publiken fanns bla. ett flertal framstående turkiska ekonomer som även deltog i paneldiskussioner med mig och Selgin efter våra föredrag, där de fick möjlighet att kommentera det vi presenterat och ge sin syn på ämnena. Glädjande nog höll de med om nästan allt i våra analyser, och det är väldigt kul att se att den österrikiska skolan är på frammarsch även i Turkiet!

2 reaktioner på ”Rapport från Istanbul”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *