Mänskligheten vs. jorden

I DN kan man läsa en kolumn av Lena Andersson som tar upp den fiktiva rättegången som (S)R sände, där jorden ställde mänskligheten inför rätta.

Förutom lite förvirrat prat om tvingande globala regleringar, individuella utsläppskuponger, och behovet av en världsregering som influeras av en liten grupp forskare (förstår faktiskt inte riktigt om hon förespråkar detta eller inte), så får man i kolumnen läsa det vanliga mantrat om att vi måste bli färre. Lena Andersson skriver,

Vi kan inte heller bara sitta här och uppmuntra jordens ökande befolkningsmängd som om den vore rar och rörande. Nio miljarder år 2050. Tre miljarder söta små bebisar till som växer upp till inte så söta resursslukare. Färre borde vi bli, inte fler. Vi kan inte fortsätta att föröka oss på ett sätt som kräver tre jordklot.

Är det bara jag eller ter sig detta lite obehagligt? Maggie Thauersköld-Crusell har skrivit bra om rättegången här (se även hennes föreläsning från årets Freedomfest) och hon väljer att avsluta sin artikel med ett citat från Lars F. Eklund: ”Att jorden i dag utgör ett hem för fler människor än någonsin tidigare är ett kvitto på våra framsteg – inte på ett misslyckande”. Exakt! Det är svårt att uttrycka det bättre än så.

6 reaktioner på ”Mänskligheten vs. jorden”

 1. Jag ger mig tusan på att Lena Andersson är för abort i 18 veckan (foster som ligger och självdör på diskbänken), räddandet av prematura barn i 20 veckan och människoavel med köpeägg och köpesperma.

  Om man är emot att jordens befolkning växer måste man rimligtvis vara emot ovanstående.

  Eller?

 2. Men om dom har barn, vilket de ofta har så ska dom rimligtvis hålla näbben…eller?
  I länder där individer lever i högre ekonomiskt välstånd är barnafödsel lägre. Kan inte detta vara en ledtråd?
  och..
  Tänk om alla vore Katoliker?
  se Monty Python… http://www.youtube.com/watch?v=U0kJHQpvgB8
  🙂

 3. Tänk om det är samma människor som önskar se en krossad fönsterruta? I så fall kan dom slå två flugor i en smäll och krossa rutan med huvudet för extra positiv effekt 🙂

 4. Joakim,
  Det är klart att dom är för abort – det är ju ett effektivt sätt att hålla nere födelsetalen utan att tumma på komforten.

  Att vara för människoavel eller omfattande medicinska insatser för att rädda barn som kroppen kastat kan rimligtvis inte paras med att vara emot befolkningstillväxt. Alla måste ju dra sitt strå till stacken.

  OBS! Jag ironiserar lite. Jag är inte emot abort. Jag är bara emot människors dubbelmoral.

 5. Folk som slänger ur sig faktoider om hur många jordklot som förbrukas hit och dit måste ha avstannat i sin intellektuella utveckling någon gång i dagisåldern. Det är bara arrogansen som växt för att dom ska förmå uttala sig om hur man ska detaljstyra mänsklighetens utveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *