Guldmyntfoten

Många är de varor som genom historien agerat betalningsmedel. Snäckor, får och till och med cigaretter är några av de föremål som använts. Men det är ädelmetallerna, guld och silver, som framför andra alltid föredragits av människan. På grund av deras fysiska, kemiska och estetiska särdrag har de varit, och är, universellt åtråvärda som värdebevarare och bytesmedel. Dessa vackra, relativt sällsynta metaller stöps lätt i enhetliga och identifierbara former, såsom mynt och tackor. Tillsammans utgör dessa skäl grunden för den ställning ädelmetallerna erhållit, som det perfekta betalningsmedlet.

Guld och guldmyntfot har haft en symbolisk betydelse, förutom sin praktiska användning för att underlätta handel. De har alltid representerat ett verkligt värde, oberoende, ansvar, produktivitet och en ständigt ökad levnadsstandard. Guldmyntfot var under 1800-talets era av snabbt växande välstånd och frihet normen på världens marknader. Det var guld som brukades för internationell handel och på de internationella penning- och kapitalmarknaderna.

Läs hela artikeln, av William F. Schmidt.

1 reaktion på ”Guldmyntfoten”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *