Varför sparande är så bra

Nu när det talas så mycket om behovet av spara och skära ner offentliga utgifter samtidigt som EU propagerar för ständigt växande stödpaket, tänkte jag ägna några tankar åt just sparande. I min första kolumn skrev jag att det är sparande, inte konsumtion, som leder till tillväxt. Den österrikiske ekonomen Murray Rothbard använde sig av Robinson Crusoe för att illustrera just detta med ett exempel som är så enkelt och beskrivande att det förtjänar att återges.

Crusoe är ensam på sin ö och för att överleva måste han äta. Han ägnar 12 timmar varje dygn åt att plocka bär. Under den tiden plockar han 1,000 bär som han sedan äter. Hans konsumtion är lika med hans produktion. Så länge det förhåller sig så förblir hans levnadsstandard oförändrad.

Läs hela artikeln, av Kaj Grüssner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *