Högre inflation ger INTE lägre arbetslöshet

Vänsterpartiet försöker just nu återlansera deras gamla vanliga ekonomiska politik, vilket ger oss ett utmärkt tillfälle att dissekera några av deras mer absurda förslag. Det kanske mest uppseendeväckande är att de, liksom andra vänsterorganisationer, fortfarande klamrar sig fast vid den gamla myten om att högre inflation ger lägre arbetslöshet:

Vi tror också att en höjning av inflationsmålet till tre procent kan bidra till lägre arbetslöshet och en mer stabil ekonomisk utveckling.

Här finns det två saker att bena ut. För det första: högre inflation ger inte en mer stabil ekonomisk utveckling – tvärtom. Ju mer staten expanderar penningmängden och pumpar in luftpengar i ekonomin desto större blir risken för spekulativa bubblor och felinvesteringar. Har Vänsterpartiet inte lärt sig något av den senaste finanskrisen?

Läs hela artikeln

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *