Den sista sovjetstaten

Karl Marx och Friedrich Engels beskriver i Kommunistiska Manifestet från 1848 hur underklassen, proletariatet, tar makten över demokratin, eller som de uttrycker det: ”det första steget i arbetarrevolutionen är att höja proletariatet till härskande klass, erövra demokratin”.

Med hjälp av maktstrukturerna i demokratin ska de sedan införa proletariatets diktatur, som är tänkt att övergå i den ljuva kommunismen.

För att lyckas med detta ska man ”begagna sin politiska makt till att så småningom frånta bourgeoisien allt kapital och centralisera alla produktionsinstrument i staten”. I manifestet beskrivs även hur denna omvälvning av samhället ska genomföras – i tio simpla punkter. Efter en snabb genomgång visar det sig att världspolitiken kretsar kring just den politik Marx och Engels beskriver.

Den så framstående men hycklande västvärld vi lever i utmålas ofta av vänsteraktivister som en nyliberalismens triumf. Låt oss då se på de punkter Marx själv skrev ned och spred, och hur det ligger till i Sverige i dag.

Läs hela artikeln, av Per Bylund.

13 reaktioner på ”Den sista sovjetstaten”

 1. En riktigt bra artikel, en ögonöppnare. Man får helt klart en annan bild av samhället här på mises.se.
  /JB

 2. Mycket bra, det är alltid nyttigt att få en konkret påminnelse om hur långt ner på socialismens väg vi har kommit. En fråga bara:

  Avskaffade inte Sverige arvs- och gåvoskatten 2007 eller 2008?

 3. Jag hade faktiskt inte läst Marx och Engels manifest tidigare, ganska intressant om man öppnar sinnet och försöker läsa det med den tidens situation i åtanke.

  Har ni tänkt på hur oerhört lika deras kamp då och er nu framstår för en som står på sidolinjen? Det är långt ifrån bara skäggen som kan anses vara gemensam nämnare.

  Det är för övrigt livsfarligt att avskaffa skatter, har ni tänkt på det? 🙂

  http://www.affarsvarlden.se/affarsjuridik/article762592.ece

 4. Hej igen Punkten,

  Det finns ju många sätt att tolka den där statistiken (om den stämmer) men att folk dör tidigare för att dom slipper betala skatt när dom är döda låter nog lite vansinnigt. Men å andra sidan, det skulle vara väldigt skönt att slippa betala skatt…synd att vi ska behöva dö först.

  Kanske det är så att nu när skattemedlen på detta vis sänktes så var det en del döende människor, som av god vilja, tyckte synd om staten och inte ville ligga systemet till last och ryckte ur sina slangar… eller så blev det bråttom att dö eftersom då äntligen försvinner skattetvånget.

  Andra skägg som är trevligare, men kanske inte så snygga som Marx är ju Beppe Wolgers och Jultomten.

 5. Den enda rimliga slutsatsen man kan dra är att folk som tidigare kämpat för att in i det sista hålla sin egendom borta från skattmasens klor efter avskaffningen av arvsskatten lät naturen gå sin gilla gång.

 6. Christian Strandh

  Med den viktiga reservationen att jag inte läst och analyserat studien så luktar det allt lite ekonometrisk datamining om det tycker jag…

 7. Christian Strandh

  För övrigt en intressant artikel med intressanta iakttagelser. Nyttig läsning för den som tror att vårt samhälle idag inte längre har någon prägling av socialismen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *