Hans-Hermann Hoppe om beskattning

För några månader sedan kom en fransk journalist, Mr Nicolas Cori, till mig med en begäran om en intervju på temat skatter, tänkt att publiceras i den franska tidsskriften ”Philosophie Magazine”, i kölvattnet av nuvarande debatter om ”skattereform” i Frankrike.

Jag gick med på att göra intervjun, och den genomfördes via e-post på engelska. Nicolas Cori översatte den till franska och min vän Dr Nikolay Gertchev rättade den och sedan skickade jag den auktoriserade översättningen till Cori. Detta var för mer än en månad sedan, och trots upprepade förfrågningar har jag inte hört från Mr Cori. Jag kan bara spekulera i de skäl han har för sin tystnad. Troligtvis fick han inte tillstånd av sina överordnade att publicera intervjun, och har inte artighet eller mod nog att berätta det för mig.

I vilket fall som helst, här är den ursprungliga intervjun.

Läs hela artikeln, av Hans-Hermann Hoppe.

2 reaktioner på ”Hans-Hermann Hoppe om beskattning”

 1. Intressant intervju. Hoppe har många intressanta synpunkter. Vad finns det för vettigt att läsa av Hoppe? Eller någon inom den Österikiska skolan? Är överhuvudtaget intresserad av Österikisk ekonomi. Studerar civilekonom på Örebro Universitet nu. Så jag är rätt trött på Keynes mfl, hade gärna sett lite mer infallsvinklar. Har hängt lite på bloggen den senaste tiden, följt diskussioner och inser rätt snabbt att mycket av det som tas upp här speglar mina egna åsikter.

  Så vad rekommenderas som bra sommarlektyr för att sätta sig in Österikiska skolan och varför?

  /Chris

 2. Hej Chris!

  Kul att du gillade artikeln! Hoppe har skrivit en del böcker, och alla är definitivt värda att läsa. Tyvärr är den enda boken som är något mer än en artikelsamling ”A Theory of Socialism and Capitalism”. De andra böckerna jag rekommenderar är ”The economics and ethics of private property” och ”Democracy: The God that failed”, som dock just är artikelsamlingar. Democracy är en bok som jag vet att många uppskattar väldigt mycket.

  Hoppe har även skrivit en liten kort bok som heter Economic Science and the Austrian method, som behandlar metodologiska ämnen i två stycken artiklar. Väl värd att läsa om man uppskattar den typen av frågor.

  Utöver Hoppe är givetvis de ”stora” värda att nämnas, dvs. Rothbard och Mises. Rothbard har skrivit en stor mängd böcker, om väldigt skilda ämnen, och är enligt mig den av Österrikarna som skriver bäst och mest läsvärt.

  Och givetvis är även Mises otroligt givande att läsa. Human Action är en fantastisk bok, och egentligen allt Mises skriver (i alla fall allt jag läst, vilket förvisso inte är allt), är fantastiskt bra.

  För de lite mer tekniska ekonomiska frågorna, är även Hayeks ”Prices and Production” intressant, även om jag finner Hayeks sätt att skriva på väldigt jobbigt.

  Två introduktionsböcker som är väldigt bra är Economics in One Lesson, och Lessons for the young economist.

  Slutligen måste jag speciellt rekommendera Rothbards ”What has government done to our money”, som var den första ”österrikiska” boken jag läste.

  För fler lästips kan du kika in här, där vi sammanställt lite böcker.

  Hör gärna av dig här eller maila om du har fler frågor eller funderingar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *