Utsugningsgenen

DN visar idag tydligt hur frånvarande begreppet integritet är ifrån dagens debatt. I korta drag vill man undersöka varför förekomsten av autism är fyra till fem gånger högre hos somaliska barn. Detta vill man göra genom att göra ett utdrag ur PKU-registret. PKU-registret lagrar som bekant blodprov på alla svenska medborgare födda efter 1975 (även i undantagsfall för personer födda tidigare, men ifrån 1975 gjordes detta systematiskt). Grunden för PKU-registret har alltid varit att det endast ska användas för forskning vilket är något man tummat mer och mer på de senaste åren vilket inte är förvånanden med tanke på den försvinnande integritetsdebatten. Tyvärr leder varje undantag nerför ett sluttande plan och alla vet att alla register läcker. Och då pratar vi verkligen om alla register, wikileaks har avslutat den debatten en gång för alla.

Det som är anmärkningsvärt i artikeln är att reportern inte någon gång berör integritetsaspekten. Det är slående hur otäckt enkelt det är att begära ut DNA ifrån alla somaliska barn i Sverige. Vilket drömregister för en totalitär stat. Man behöver inte ha mycket fantasi för att se vad registret potentiellt kan användas till idag och framöver. Så länge målen är hedervärda så behöver man inte lägga en sekund på att tänka på om medlen är lämpliga, i verkligheten är det en stor skillnad mellan frivillighet och tvång. Det vi kan vara säkra på är att ALLA somaliska barn ska med i denna studien. Andra ”hedervärda” mål som är aktuella är bekämpa terrorismen och stoppa fildelningen, vilka medel har använts där och vilket samhälle har det gett oss? Staten har expanderat sin makt och integritetskränkning på dessa områden på ett sätt som är löjeväckande och smaklöst.

Varför inte göra något konkret positivt för mänskligheten med registret? Som att göra ett utdrag för alla politiker och identifiera genen för att systematiskt hota, tvinga och suga ut folk? Det vore väl en intressant studie? ALLA politiker ska med.

Hur ni går ur PKU-registret kan ni läsa om här.

20 reaktioner på ”Utsugningsgenen”

 1. Lennart Skoogh

  Kan det vara så enkelt att de behöver solljus och inte skall gå med heltäckande klädsel?

 2. Tja, att man inte ska runt med heltäckande klädsel är ju liksom folkvett, men sedan så tror jag att kusingifte är rätt så vanligt i vissa delar av världen, minns inte om somalia är ett av de ställena.

 3. urban jakobsson

  Som ni skriver, om dem klär av sig lite så skulle det nog inte skada.
  Somalia har ca 50% inavel. Afganisthan 70% inavel. Man behöver inte fundera så länge för att förstå vissa sammanhang! Men det var för mycket begärt av Maud Olofsson.

 4. .Nja, tror inte riktigt det har med klädseln att göra då, dessa människor även bär dessa kläder i hemlandet, besides. UV-strålning kan faktiskt gå igenom kläder, i synnerhet då ljusa kläder.

  Kusingifte är inte vanligt bland Somalier,

 5. Viket fruktansvärt register! Det kände jag inte till…
  Civil olydnad – är det ett främmande koncept i dagens Sverige? (Har inte varit bosatt i Sverige på mycket länge…). Finns det ingen inom sjukvården som kan blanda ihop dessa DNA av misstag. Man kanske skulle kunna snubbla olyckligt eller så…?

 6. Ljusglimten är ju att staten är bra på att snubbla olyckligt, riktig slapstick 🙂 Som Hoppe sa (tror jag, kanske någon annan) ”vi ska vara glada att vi inte får den stat vi betalar för” 🙂

 7. Zebris: Det är lite starkare sol i somalia, dessutom har de ingen d-vitaminvinter. Det är inte särskilt kontroversiellt att det är mycket vanligt med låga d-vitaminnivåer bland mörkhyade individer i Sverige som oftast bär heltäckande kläder. Det är nuförtiden till och med mycket vanligt med låga d-vitaminnivåer bland ljushyade barn i de nordiska länderna (se Cashman et al 2011).

  Urban: Varifrån har du fått dessa siffror och hur har de räknats ut?

 8. Robert,

  Denna har legat i mina favoriter av någon anledning:
  http://www.reproductive-health-journal.com/content/6/1/17/table/T1

  I kontrast till detta så verkar Urbans siffror ganska rimliga, inavel är utbrett inom den muslimska världen. Deras seder och bruk försvinner inte bara för att de kommer till Sverige (tvärtom, det ska ju vara mångkultur) och det är inte ovanligt att muslimer i Sverige tar hit sina kusiner från hemlandet för att ingå äktenskap.

 9. Make love not war = slipper vi möta en massa autistiska talibaner 🙂 Vi skickar arméer av kåta singlar till muslimska problemområden så löser vi det här snabbt nog! Dom får köra lite undercover och fejka att dom är nykonverterade främlingar som bara vill komma över på en kopp té 🙂

 10. ”Consanguinity rates in Arab populations.”. Somalier är inte araber så jag förstår inte riktigt varför du postar den länken. Jag vet att det förekommer kusingifte i många länder och att det ökar inaveln och leder till vissa problem men nu diskuterar vi ökad autism i en grupp som flyttat till Sverige, som dessutom inte är araber. Jag tycker mig annars ana ganska mycket fördomar här och kommentarerna håller en rätt låg nivå, ”autistiska talibaner” och ”arméer av kåta singlar till muslimska problemområden”. Kom igen.

 11. Ja, den är hjärndöd. Det är ett asynkront medium så jag fattade inte vad du menade med kommentaren 🙂

  Jag blir bara så less på att vissa så fort det blir tal om sånt här blir kollektivister. ”alla araber…” osv

 12. Visst blir man less på generaliseringar. Men samtidigt går det ofta åt båda hållen. Några tycker att ”alla araber…” och andra verkar ha inställningen att ”inga araber…” och blunda helt för det allmänna stenålderselement som trots allt finns i vissa kulturer. Jag menar täcka kvinnor med burka, hålla på med incest och annat trams. Vad fan liksom? Visst om de vill får de göra det men i mina ögon verkar hela grejen inte särskilt förnuftig. Men så finns det också en och annan arab som inte är särskilt klipska av sig heller.

 13. Om man slutar tänka kollektivistiskt som staten gör så blir det hela mycket enkelt, och rättvist.

 14. Somaliere gifter seg sjelden med kusiner, selv om de er muslimer. Ved innavl oppstår andre problemer enn autisme, mystiske merkelige genetiske feil som ofte aldri har blitt sett før.
  Til gjengjeld har det vært mye ulovlig giftdeponering utenfor kysten av Somalia. Samt det har vært krig lenge, med de gifter for mijøet som det skaper: Bomber, landminder, blykuler i drikkevannet….

 15. Forresten: Tamiler har samme problem, selv om de ikke dekker seg til noe særlig. De mister også mange fostere og får nyreskader. Kriger varer lenge.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *