Förbudslagstiftningens ekonomiska aspekt

Drogproblemet är en favorit som rätt ofta dyker upp i repris. I USA har det så kallade War on Drugs rasat i flera år redan. På andra sidan skranket står de som vill legalisera droger. Av dessa är det en del som nöjer sig med de lätta drogerna, resten vill att allt skall vara lagligt. I debatten brukar en hel del känslomässiga och moraliska argument flyga fram och tillbaka. De som vill legalisera drogerna påtalar gärna hyckleriet att både tobak och alkohol är tillåtna, fastän de båda är minst lika farliga, om inte farligare än till exempel marijuana.

Förbudsivrarna målar upp diverse skräckscenarion om neddrogade barn som sticker sig på HIV-smittade nålar. Det enda båda sidor tycks vara överens om är att antalet droganvändare växer och därmed även de drogrelaterade samhällsproblemen. Det beklagliga är att den känsloladdade debatten skymmer frågans verkliga natur. Drogproblematiken är inte ett moraliskt spörsmål, det är inte ett samhällsansvarigt spörsmål, det har ingenting med livserfarenhet att göra och definitivt ingenting med föräldraskap att göra. Det är ett rent och skärt ekonomiskt problem. Syftet med den här skrivelsen är att klargöra detta samt redogöra för förbudslagstiftningens ekonomi.

Läs hela artikeln, av Kaj Grüssner.

2 reaktioner på ”Förbudslagstiftningens ekonomiska aspekt”

  1. GuldellerSkuld

    Extremt bra artikel om drogproblematiken. Klargör exakt vad det egentliga problemet är. Ett under av klarsynthet! En sådan här artikel på svenska har jag letat efter i 7 års tid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *