Politrucken Björklund yrar om skolan

Jan Björklund har bestämt sig för att det är dags att dra åt tumskruvarna på friskolorna.

– Luckor i lagstiftningen har gjort att friskolor kan strunta i att ha bibliotek, studievägledning och skolsköterskor. Eftersom de får lika mycket pengar som de kommunala skolorna har ägarna kunnat ta ut det som ekonomiska överskott, säger han till Dagens Industri.

Ordet friskola är i sig missvisande då det inte på något sätt innebär att skolan är fri att driva verksamhet som den vill. Staten kommer alltid att se till att ha kvar kontrollen över den utbildning som drivs. Varför skulle man då inte kunna driva en skola utan bibliotek, studievägledning och skolsköterskor? Dessutom så existerar det kommunala skolor utan dessa komponenter så hur detta skulle vara specifikt för friskolor förstår jag inte. Om detta av kunderna anses vara en viktig komponent i en skola så kommer kunderna att välja en skola där detta finns. En viss skolas sammanlagda service och tjänster kommer att avgöra dess attraktionskraft för kunderna.

För att få lite perspektiv så kan vi ta exemplet med lunchrestauranger. Häromdagen åt jag en lunch för 99 kr som bestod av några vissna nudlar och ytterst lite kyckling. Jag vet samtidigt att jag för 99 kr på andra lunchrestauranger (eller för lägre pris) kan få något med betydligt bättre kvalité och kan välja detta nästa gång. Detta innebär inte att folk i allmänhet skriker efter lagstiftning efter hur många gram kyckling och till vilken rätten ska innehålla för att priset ska vara skäligt.

Att leverera en lunchmåltid är inte på något sätt lika avancerat som att leverera en utbildning men på samma sätt som kunder går samman och granskar och betygsätter företag inom olika branscher så kan detta även göras med skolor. Släpp utbildning fri på riktigt istället för att fortsätta med den här statliga halvmesyren. Svensk skola både innan och efter friskolereformen har inget att hämta i internationellt konkurrens.

Utbildning som vi ser det idag kommer att revolutioneras inom kort med dagens teknik se bara t.ex. på den fantastiska kvalité och framgång som Mises academy bedrivs.

Slutligen kan jag tipsa de friskolor som nu gråter blod över att de inte har ett bibliotek med rätt mängd anvisad socialistisk litteratur att de mesta ni behöver finns online, gratis.

SVT | Expressen | DN | SVD | Aftonbladet

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *