MB citeras

MB, medarbetare på Ludwig von Mises-institutet i Sverige, citeras i Tom Woods nya bok Rollback: Repealing big government before the coming fiscal collapse.

I boken har Tom Woods två sidor vikta till Sverige under rubriken ”Doesn’t Sweden Show Us the Way?”, där han refererar till MBs artikel Den skandinaviska välfärdsmyten:

When the Wall Street Journal and the Heritage Foundation compiled the 2010 Index of Economic Freedom, they found Sweden offered ”greater business freedom, trade freedom, monetary freedom, investment freedom, financial freedom, freedom from corruption, and property-rights protection than does the United States. (What this really means is that the rest of the world is so unfree that even the still-bloated welfare state of Sweden could in some sense still qualify as one of the world’s freest economies.)[50]

Tack till Stefan Ottosson som gjorde oss uppmärksamma om detta!

4 reaktioner på ”MB citeras”

 1. Jag tycker mig uppfatta att den libertarianska rörelsen ger olika svar beroende på vem man frågar när det kommer till Sverige. När någon säger att Sverige är ett föredöme kan man ur sitt frihetliga perspektiv välja att svara på två sätt:

  a) Sverige är inget föredöme, våran ekonomi är helkass och vi går mot allt mer fattigdom relativt omvärlden.
  b) Ja, men Sveriges goda ekonomi är ett resultat av den ekonomiska friheten vi åtnjuter.

  Dessa svar utesluter varandra, då man i det tidigare motsäger att det skulle fungera väl i Sverige och i det senare erkänner dito.

  Ur mina (amatörmässiga) samhällsekonomiska glasögon ser jag inte att Sverige skulle fungera särskilt väl, tvärtom. Vi har skyhög kriminalitet, de offentliga tjänsterna urholkas mer och mer (sjukvård, utbildning, äldreomsorg, tåg, etc…) och sysselsättningen är svag och det föreligger en olycksbådande risk att vi får en rejäl bankkris inom denna mandatperioden som följd av att bostadsmarknaden kraschar. Alla riksdagspartier är ideologiskt motiverade och grundlurar befolkningen att detta är rätt väg att gå och hindrar fullkomligt ekonomin från att blomstra det minsta.

  Jag tycker att vi (oavsett om det rör sig om klassiska liberaler/socialliberaler som vill förändra samhället i en radikal frihetlig riktning, eller om det rör sig om anarkokapitalister, jag tillhör den tidigare gruppen) bör sluta vara fega när det kommer till Sverige och erkänna att Sverige är en kaosartad fattigstuga och att vi utan förbehåll bör säga det i ansiktet till folk som på något sätt antyder att detta land är ett föredöme.

 2. ”en kaosartad fattigstuga”
  Det är det nog inte ännu, realistiskt sett, men när dollar bubblan spricker runt världen och drar med sig Euron och alla andra leksaks valutor då blir nog sådana utryck allmänt accepterade.

 3. J.H.

  Instämmer helt om att det är de två förklaringarna som finns när det kommer till Sverige, men jag vidhåller också att Sverige är bland de ”friare” och mer välmående länderna i världen. Välstånd är ALLTID relativt, dvs. det är tämligen svårt för att inte säga omöjligt att avgöra hur välmående ett samhälle är utan att jämföra det med något annat. Och sett till alla möjliga olika ”välståndsmätningar” hamnar Sverige nästan alltid bland topp 3 eller topp 5. Man kan då välja att blåneka detta, ogilitigförklara dessa mätningar samt hävda att Sverige är åt helsike, vilket dels är tämligen svårt att bevisa (eftersom välstånd som sagt är ett relativt begrepp), och dels finns det extremt få icke-libertarianer som skulle köpa det argumentet (eftersom ”alla” mätningar motsäger det).

  Och det är som sagt ingen slump att Sverige mfl. hamnar högt i dessa ligor, just eftersom Sverige de facto ÄR bland de ”friaste” länderna i världen på många olika sätt, och framförallt har Sverige genomfört kraftiga liberaliseringar de senaste decennierna vilket helt logiskt har gjort att vi har kunnat undvika mycket av den misär som annars skulle har rådit idag.

  MEN, till skillnad från välstånd så är ju frihet något absolut, vilket gör att man kan konstatera att även om Sverige relativt sett är ”friare” än de allra flesta andra länder, så betyder det inte att Sverige är FRITT. Det är detta som är min (och Woods) poäng, och att man i ljuset av detta kan konstatera att tex. USA är på helt fel spår som numera ligger lika med Danmark när det gäller ekonomisk frihet, och snart kommer halka efter även Finland och Sverige.

  Så länge USA och Europa befinner sig i en ännu värre ekonomisk situation och ser upp till Sverige/Skandinavien så kan man ju som libertarian utnyttja detta och påpeka för alla att ”vi” har liberaliserat ekonomin och inte öst pengar över banker och föråldrade industrier, och inte gått med i EMU, och inte bedrivet en lika ansvarslösa keynesisansk spenderarpolitik med enorma underskott som de flesta andra länder i Europa och USA.

  Som libertarian har man därmed inget att förlora på att ta Skandinavien ”i försvar” – tvärtom. Det viktiga är bara att man samtidigt påpekar att vi fortfarande måste bli bra mycket friare och därmed få ett ännu högre välstånd.

 4. ”Och sett till alla möjliga olika ”välståndsmätningar” hamnar Sverige nästan alltid bland topp 3 eller topp 5. Man kan då välja att blåneka detta, ogilitigförklara dessa mätningar samt hävda att Sverige är åt helsike, vilket dels är tämligen svårt att bevisa (eftersom välstånd som sagt är ett relativt begrepp), och dels finns det extremt få icke-libertarianer som skulle köpa det argumentet (eftersom ”alla” mätningar motsäger det).”

  Jag har bara sett ett par stycken mätningar där man jämfört vilket land som är ”bäst” att leva i, och som du påpekar har Sverige legat i toppen av samtliga (strax bakom Finland eller dylikt). Mitt intryck är att dessa har varit väldigt vilseledande och utförts på ett mycket dåligt sätt, t.ex så har variabler grundade på skattebeställda undersökningar från socialstyrelsen och BRÅ tagits med. Jag litar inte särskilt mycket på undersökningar som finansieras offentligt/politiskt, av förklarliga skäl som jag nog inte behöver gå in på för en österrikare som du 😉 En annan sak kan vara att man tittar på mindre viktiga variabler så som t.ex. ”livslängd” vilket t.ex drabbar USA där de har dåliga hälsovanor men där de fortfarande lever mycket rikare liv (även de fattiga svarta i USA har det bättre än fattiga i Sverige) än svenskar (hur ofta hör man inte det som argument i debatten om USA’s sjukvårdssystem?).

  Jag har liksom du också fått intrycket att Sverige ofta hamnar högt i välståndsmätningar, även om jag som sagt inte tagit mig tiden att analysera särskilt många, och detta finner jag överraskande. När man i allmänhet gör jämför diverse räkenskaper internationellt så förbluffas jag alltid vilket dåligt land Sverige är. Dålig tillgänglighet på sjukvård, svag rättssäkerhet, överfyllda klassrum med allt sämre presterande elever, skyhög kriminalitet, socialt sammanbrott hos ungdomarna (bejaka bara det faktum att det bränns ner över 500 skolor och fritidsgårdar om året samt att det mellan varven har skjutits raketer och dylikt på poliser!), kafferansonering på ålderdomshem och en dålig ekonomisk utveckling, i synnerhet den inhemska sektorn av ekonomin (exportsektorn är ju uppblåst och har fått ofantligt stöd genom åren i form av extrem devalveringspolitik och skattelättnader), dålig sysselsättning (särskilt med tanke på våran relativt höga pensionsålder och Reinfeldt verkar ju sugen på att dra upp den till 69). Särskilt stora reallöneökningar har inte varit så påtagliga de senaste 20 åren, företag verkar inte gilla det här landet och hela industrier kvävs och dör ut i landet under statens vingar. Vi har bland världens högsta skatter och ett väldigt dåligt sparande bland folket.

  Ovanstående är viktiga variabler att kolla på när man analyserar svensk ekonomi och i förhållande till omvärlden ser det illa ut.

  Du säger att man ska se hur välståndet är relativt till omvärlden, vilket jag håller med dig om. I förhållande till Zimbabwe ligger vi väldigt bra till, men det intressanta är att titta på hur vi ligger med industrialiserade länder i väst och Asien, och utifrån identifierande av verklig fakta så ser jag inte hur man kan komma fram till slutsatsen att Sverige skulle vara ett bra land att leva i. Tvärtom.

  Hur som helst, vi är överens vad gäller det viktigaste: Sverige bör bli friare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *