Förtjänar Gandhi en plats i den libertarianska idétraditionen?

Mohandas K. Gandhi föddes den andra oktober 1869, i Porbandar, en hamnstad i västra Indien belägen på arabiska havets stränder. Hans far var en högt uppsatt regeringstjänsteman i det lilla furstendömet som formellt styrde närområdet; i själva verket svarade den äldre Gandhi till lokala furstar som i sin tur svarade till de lokala brittiska tjänstemän som var de som verkligen styrde. Den yngre Gandhi intresserade sig för en karriär inom medicin men övergav den karriären för att vara sina föräldrar till lags, genom att visa sin ödmjukhet och lydnad och föra familjetraditionerna vidare: 1888, vid 18 års ålder, flyttade han till London för att studera juridik.

Han återvände till Indien tre år senare och upptäckte att han var oförmögen att försörja sig som advokat, åtminstone i sitt eget land. Efter att hans försök att etablera en privatpraktik i Bombay misslyckats bosatte han sig i återigen i Porbandar, och arbetade under uppsikt av väletablerade jurister som något vi idag skulle beskriva som en advokatassistent. Redan våren 1893, 23 år gammal och till synes oförmögen att försörja sig inom det yrke han främst hade tagit upp för att tillfredsställa sina släktingar, fann han sig, på grund av den ekonomiska verkligheten, tvungen att acceptera ett jobb på juridikavdelning på ett indiskt företag i staden Durban, belägen på Sydafrikas östra havskust, som ännu var en del av det brittiska imperiet.

Läs hela artikeln, av Jeff Riggenbach.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *