I am Spartcus! – #imwikileaks

För er som har missat det roliga bakom Twitter uppropet #imwikileaks och kommer ifrån 60-tals klassikern Spartacus som handlar om slavrevolten mot antika Rom. Det ska illustera det stora antal mirrors som nu startas världen över. Ett huvud höggs av och tusen nya kom..

Varför detta är så intressant? För att det handlar inte bara om WikiLeaks utan det är ett utmärkt exempel på hur en central organisation omöjligt kan bekämpa en decentraliserad organisation. Det finns en central punkt att attackera och besegra, ingen central punkt och infrastruktur som genast gör att du kan ta makten över varje decentraliserad punkt. Detta har tidigare visat sig i historien i t.ex. gerillakrigföring i Afghanistan, Vietnam osv. Likadant är det i ett anarkokapitalistiskt samhälle, decentralisering i sig blir en styrka, även i Nils Dackes uppror mot Gustav Vasa användes detta. Läs mer här, här och här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *