Strejk i Spanien

Jag befinner mig på närvarande strandsatt på Paris flygplats Charles de Gaulle, i väntan på att luftrummet över Spanien skall öppnas. Igår, vid 16-tiden, började en efter en av de kontrollanter som styr flygtrafiken över Spanien att gå ut i strejk eftersom de klagade på att den spanska staten skulle sälja 49 % av verksamheten till ett privat bolag.

Jag är inte mer insatt i de specifika detaljerna, annat än att det hävdas att flygledarna strejkar för att de inte längre kommer att tillåtas att jobba övertid, något de inte uppskattar eftersom övertidsbetalningen tydligen var väldigt hög och gynnsam. Man kan särskilt förstå strejken i samband med att det är dåliga ekonomiska tider i Spanien med ca. 20 % arbetslöshet, och en överhängande risk för ekonomisk kollaps, samt att detta är en långhelg i Spanien och således slår väldigt hårt mot väldigt många.

Det jag däremot funderar på är varför det generellt är så att när en viss bransch går ut i strejk ser de symptomen av en sjukdom, låga löner, dåliga arbetstider, dålig arbetsmiljö, osv., men inte den underliggande orsaken till just detta, vilket är att de arbetar i en mer eller mindre monopoliserad eller kartelliserad bransch.

Oavsett om det gäller flygledare, sjuksköterskor, lärare, eller liknande jobbar de i branscher där konkurrensen är väldigt låg, ibland till och med obefintlig. Således blir det väldigt svårt att förbättra sina villkor på arbetsmarknaden genom att göra som anställda i andra branscher, dvs. att byta jobb. Det är ju av mindre relevans om man byter från ett sjukhus till ett annat, om nu hela sjukvården i landet är statligt styrd och finansierad, och på samma sätt är det med flygledarna. Konkurrens mellan företag är således inte bara bra för konsumenter, utan även för anställda.

Man tittar alltså på symptomen, men missar eller bortser från orsaken till problemen. Den enda utvägen som återstår är att gå ut i strejk, för att tvinga arbetsgivaren att gå med på villkoren. Men istället för att kritisera problemet och komma med en lösning, strejkar man enbart för att mildra symptomen. Hur mycket mera intressant och givande skulle det inte vara om man istället strejkade i protest mot den underliggande orsaken till problemen?

Se DN, DN, DN, SvD, SvD, Expressen, Aftonbladet

11 reaktioner på ”Strejk i Spanien”

 1. Jag hoppas att LvM institutet ökar närvaron i svensk debatt de kommande åren och att ni har kommit till Sverige för att stanna.

 2. Det är det här det handlar om: Spanska hela nätverket finns 2.300 flygledare. 28 av dem tjänar mer än 700.000 euro, 135 € tjänar mer än 600.000 och 713 har löner på mellan 360.000 och 540.000 €. Några gör mer än 900.000 euro.
  http://www.elmundo.es/mundodinero/2009/10/13/economia/1255436234.html

  Har en kompis som jobbar där och tjänar 450.000 euros per år. Det gammla kontraktet hade de väldigt lite timmar med normal lön som de sen fyllde ut med övertid, ett övertidspass ger nästan 2000 euros.

 3. Nix, det är euros. det är lönerna på det gamla kontraktet nu har spanska staten beslutat att de ska jobba fler timmar med ”normal” lön. Det blev en kul diskussion då flygledarna krävde lite timmar eftersom de behövde vila och sen visade det sig att de jobbade mycket övertid. Med nya kontraktet kommer lönerna ner mot 200.000 euros (tror jag). Inte lika mycket chans till övertid.

  http://www.elmundo.es/mundodinero/2009/10/13/economia/1255436234.html
  kolla länken och kör google translate

  1. Sitter på iPhone för tillfället men ska kolla senare. Men då snackar vi alltså löner på 2 miljoner kronor om året!? Herregud, det hade jag ingen aning om. Undrar vad motsvarande siffror är för Sverige?

 4. Men det är väl bara att avskeda de som strejkar, vad är problemet? Militärer sägs ju ha kapacitet för flygledning och att använda militärer till något produktivt för en gångs skull måste ju vara bra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *