En kritik av Böhm-Bawerks tidspreferensteori

Detta är den kritiska analys som Mises refererar till i Human Action, tredje utgåvan, sidan 448, fotnot 5 (Chicago:Regnery, 1966). Den var med i Nationalökonomie (Geneve, Schweiz: Editions Union, 1940),sid 439 – 444. Detta utdrag har översatts från tyska av Bettina Bien Greaves och redigerats av Percy L. Greaves, Jr.

För att helt och hållet kunnat uppskatta denna kritik är det viktigt att inse att även om Mises gav Böhm-Bawerk hela äran för dennes viktiga analys av fenomenet ränta, poängterade han här att Böhm-Bawerk misslyckades med att förstå varför nutida varor regelbundet får högre värde än fysiskt identiska varor i framtiden, det vill säga, den enda orsaken som ger upphov till räntefenomenet. Mises fortsatte att förklara i Nationalökonomie, precis som han gör i kapitel XVIII i Human Action (1949, 1963, 1966), att tidspreferens är en kategori som är inneboende i mänskliga handlingar. Av samma anledning som att “en fågel i handen är värd två i skogen”, är nutida varor värda mer än identiska varor i en oviss framtid. Nutida varor är mer värda än framtida varor, inte på grund av någon psykologisk faktor eller personlig värdering hos specifika personer vid specifika tidpunkter och platser, utan helt enkelt eftersom nutida varor är tillgängliga här och nu vilket framtida varor inte är. Således är ränta en praxeologisk konsekvens av människans tidsupplevelse. Individer är tvingade av universums begränsningar och själva människans natur att med sin a priori eller medfödda tidsmedvetenhet värdera framtida varor lägre än nutida varor. Men att kalla denna lägre värdering en undervärdering, som Böhm-Bawerk gjorde, är ett värdeutlåtande och inte ett vetenskapligt påstående.

Läs hela artikeln, av Ludwig von Mises

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *