Trafikljus, praxeologi och etik

Det är över. Det finns inget hopp kvar för staten längre. Dess tid har äntligen kommit till sitt slut. Om du tror att detta är irrationellt optimistiskt, klicka då här och kolla på videon. Du kommer att se statens raison d’être smulas sönder.

Hur ofta hör man inte minarkisterna säga, ”Nåväl, jag gillar inte staten, men vi måste i alla fall ha saker som trafiklagar. Vi behöver staten för att ge oss säkerhet”? Alla de som kallar oss libertarianer för galningar eftersom vi vill avskaffa centralbanker, skulle nog anklaga oss för att vara farliga och kriminella om vi faktiskt offentligt började förespråka avskaffandet av trafikregler. Men, det finns där, på video, för hela världen att se; Hobbes hade fel.

Martin Cassini, en fotograf och förespråkare av avregleringar för vägar, har producerat en fantastisk samling videos som dokumenterar resultatet av Cabstand Junction – försöken som startade i september 2009 i North Somerset i Storbritannien. Videorna, som kan ses på hans webbsida FitRoads.com och på YouTube, visar de anmärkningsvärda resultaten, före och efter experimentet.

Utan trafikljus som reglerar korsningarna, har trängseln helt försvunnit och olyckor är nästan helt icke-existerande. Med undantag för ett fåtal som fortfarande anser sig ha företrädesrätt, är förarna artiga och låter fotgängare och andra förare komma fram.

Läs hela artikeln, av Justin T.P. Quinn

1 reaktion på ”Trafikljus, praxeologi och etik”

  1. Där jag bor har man nyligen introducerat en lag som förbjuder användandet av en telefon när man kör bil. Eftersom jag går till jobbet så märkte jag en helt ny trafik företeelse samma vecka som lagen togs i kraft. Helt plötsligt så ser man bilar tvärstanna på alla möjliga och omöjliga platser för att svara i sina telefoner. Det är bara en tidsfråga innan detta orsakar en dödlig trafik olycka.

    Men att bråka med barnen i baksätet eller äta en saftig hamburgare under bilkörning är fortfarande lagligt. Det kommer väl lagar på det också…
    Ju fler lagar desto mindre frihet och ansvar har individen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *