Reflektioner efter Freedomfest

När man träffar frihetliga ifrån alla läger så hör man ofta personer som inleder med: ”Det finns de som säger att de är för frihet men i själva verket vill de begränsa den, men JAG är för riktig frihet.” Senare under talet fortsätter ofta samma person rada upp våldsinslag och regleringar där personen säger emot sin initiala inledning.

Det som även är intressant när man hamnar i diskussionen avseende minarki vs anarkokapitalism är det som att minarki är någon form av utopi som kan försvaras genom att istället angripa anarkokapitalism. Den minimala staten är full av motsägelser:

 • Vad ska priset på säkerheten vara? Hur ska det kalkyleras och bestämmas?
 • I vilken omfattning ska detta ske? En beväpnad livvakt för varje individ eller en polis på 1000 personer?
 • Vad händer med de som inte vill delta i den minimala staten och betala? Ska våld och hot brukas återigen för att upprätthålla staten?
 • Vad ska kvalitén på tjänsterna vara?
 • Hur ska statens makt begränsas och hindras att växa ifrån minimal till maximal som alla stater genom historien har gjort? Argumentet om en konstitution börjar bli tröttsamt och har ingen relevans (se USA).
 • Många brukar även dra upp andra länder som har liknande grundlagar, och vad händer där när dessa bryts? Ingenting.
 • Vem skyddar individen mot den minimala staten?
 • Vilket lagsystem ska gälla? Det som 51% av befolkningen tycker?
 • Av vem och hur ska den minimala staten styras?
 • Precis som för alla monopol och då även inom säkerhet så går priset upp och kvalitén ner. Den minimala staten är inget annat än ytterligare ett våldsmonopol och är inte förenligt med en icke våldsideologi som libertarianism och anarkokapitalism. De finns de som tycker att detta är en debatt som förs i en liten krets och att det finns viktigare frågor, det har jag svårt att förstå. Antingen är man för eller mot våld, allt annat blir principlöst och ett steg i fel riktning och detta kan aldrig bli en liten fråga som är irrelevant.

  Lämna en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *