End the Riksbank

Många är de ekonomiska vanföreställningar som bitit sig fast i allmänhetens och även förståsigpåarnas världsuppfattning. Till exempel tror de flesta att det finns en naturlag som driver priser och löner ständigt högre, trots att varenda produkt är lättare att tillverka idag än någonsin tidigare. Folk tror att arbetslöshet är ett oundvikligt fenomen och att vi därför måste “dela på jobben”, trots att det inte finns någon ände på alla behov och önskemål som folk är villiga att betala någon för att uträtta. Likaledes tror människor att om det inte vore för allmänna sjuksystem skulle ingen ha råd med sjukvård, trots att till exempel veterinärer kan ge förstklassig vård åt våra husdjur till en bråkdel av vad människovården kostar via skattsedeln.

Ett annat utbrett missförstånd är att konjunktursvängningar är en inneboende egenskap hos fria marknader och att de ständiga krascherna orsakas av plötsliga utbrott av girighet och dålig stämning. Experter står lika långa i synen varje gång det smäller till och menar att ”ingen kunde ha förutsett det här, alla var ju så glada nyss”. Den österrikiska ekonomiska teorin har en unik insikt i vad som orsakar cyklerna, nämligen statlig räntemanipulation. Även om österrikare inte kan förutsäga på dagen när kraschen kommer är de ändå väl förberedda när så sker. En marknad fungerar bäst när den får vara i fred. Får den sköta sig sjäv skapar den maximalt välstånd åt alla — ja även åt ”de fattiga”. Varenda politiskt ingrepp för att ”hjälpa” eller ”rädda” marknaden är en störning som berövar oss välstånd, och det drabbar speciellt ”de fattiga”. Man kan göra en lång lista, men hit hör alla former av skatter, regleringar, offentligt finansierade företag och institutioner, bankgarantier, insättningsgarantier, miljöavgifter, hyresregleringar och prisregleringar.

Läs hela artikeln, av Klaus Bernpaintner.

20 reaktioner på ”End the Riksbank”

 1. En intressant aspekt på den nuvarande inflationspolitiken är att vi idag har en fri guldmarknad i kombination med en ren fiatvaluta och inflation i pappersvalutan.

  Detta kan komma att få den effekten att inflationspolitiken delvis neutraliseras därigenom att man köper guld för att skydda sig mot denna galenskap.

 2. Flavian:

  Du uppvisar en sån övertro på centralbankerna. Dom kommer köra skiten i botten precis som alla politiska system som ändå en centralbank är en förlängning av. Det är som myten om bankrånaren som ska göra sista kuppen och dra sig tillbaka bara för att det vore sundast långsiktigt. En gång tjuv alltid tjuv brukar det ju heta.

 3. Nej, vad jag säger är att en centralbank som inflaterar flitigare än andra centralbanker endast kommer att utlösa en desto kraftigare flykt in i guldet. Alltså gör en inflaterande centralbank mindre skada om guld får användas som värdebevarare än den gör om guld inte får användas som värdebevarare.

  Vår fria guldmarknad är alltså bra bland annat eftersom den med tiden kommer att göra riksbanken irrelevant. Ju mer den inflaterar desto snabbare blir riksbanken irrelevant.

  Fram för mera inflation!

 4. Flavian:

  Glädjer mig att höra att du väntar på riksbankens kollaps, lät bara som att du stödde centralbanksidén genom att säga ” …inflationspolitiken delvis neutraliseras…” lät lite lömskare i mina öron. Sen förstår jag också att en guldmyntfot drar ut på lidandet kontra en ren fiat.

 5. Kanske gör jag dig besviken, men jag tror faktiskt att den makroekonomiska oreda som inflation framkallar blir mindre omfattande om inflation i pappersvalutan kombineras med en fri guldmarknad. Hade vi haft nuvarande inflation i kronan och dessutom en strikt reglerad guldmarknad så är jag övertygad om att vi hade haft större olägenhet av inflationpolitiken. Guld fungerar ju som en parallell valuta och när kronan inflateras så flyr vi in i guldet, vilket medför att inflationspolitiken, så att säga, har blivit delvis impotent.

  En vacker dag, och jag tror inom mindre än 40 år, så kommer ingen att fästa något större avseende vid vad riksbanken gör eller inte gör eftersom det i vilket fall som helst kommer att bli helt eller nästan irrelevant.

 6. Jag blir inte besviken av att din insikt att bedrägeriet kommer att upphöra en vacker dag och som jag sa så är det inte konstigt att det utvecklar sig som det gör. Som jag sa en guldmyntfot drar ut på lidandet från början, inte att den skulle ha en dämpande effekt vid införande idag, man kan inte stoppa tillbaka anden i flaskan.

  Att riksbanken kommer va irrelevant om 40 år är jag nog beredd att hålla med dig om.

 7. Jag ackumulerar inget guld, eftersom jag tror att en bra aktieportfölj på sikt ger positiv avkastning till och med räknat i guld.

  Däremot tycker jag att fysiskt guld är en bra sparform för den riskskygge och detta säger jag gärna. Är man inte intresserad av aktier och värdepapper är ju faktiskt en handelsvara med obegränsad hållbarhet och bevisad väresäkerhet sedan årtusenden tillbaka ett säkert och lättbegripligt kort.

  Man skall inte förvänta sig att bli rik av att hamstra guld, men man vet vad man har och blir i alla fall inte fattigare.

 8. Så är man en riskskygg, generellt ointresserad sparare/investerare är guld bra, skulle det va lättbegripligt med guld då för samma grupp i dagsläget? Kul att du tipsar folk i den gruppen.

  Guld är lönsamt framöver av den enkla anledningen att priserna är kraftigt distorerade pga centralplanering och att det en vacker dag kommer va ett allmänt accepterat monetärt medel enligt mig och tydligen dig också.

 9. Jonas:

  Två synpunkter vill jag framföra.

  1. Guld är lättbegripligt. Man behöver inte läsa årsredovsningar eller någonting liknande. Guld har ett värde därför att det är vackert, lämpar sig som smyckesmetall och är sällsynt. Det där begriper ett barn. Och den stora massan av människor har inget annat syfte med sitt sparande än att säkra vad de har. För dessa är guld utmärkt.
  2. Vill man däremot tjäna storkovan är jag mera tveksam till guld. Många kända aktieplacerare som exempelvis Warren Buffett har över tiden lyckats åstadkomma en mycket stor värdeökning räknat i guld. Detta kräver dock specialistkunskaper och att man ständigt följer värdepappersmarknaden för att hitta bra placeringar. Detta är något den stora massan varken ahr intresse av eller tid för. Om dessa människor satsar på guld så blir de i alla fall inte fattigare då ju guldets värde varar.
  3. Det är sant att den stora emissionen av pappersguld samt centralbankernas aktiva politik att medelst emission av pappersguld samt försäljningar av guld försöka hålla ned guldpriset har varit framgångsrik. Man har lyckats hålla ned guldpriset så påtagligt och under en så lång tid att världens guldbrytning har gått på sparlåga under en längre tid för att under det senaste året aningen återhämta sig. Guldbrytningen verkar dock som korrektiv på alla försök att hålla ned guldpriset, varför centralbankers och andras försök att hålla ned guldpriset inte kan pågå för evigt. Bryts det mindre guld än marknaden absorberar så måste ju bristen avhjälpas på ena eller andra sättet. Först avhjälps bristen genom att man säljer ut statliga guldreserver, men detta kan inte pågå i evighet. Till syvende och sidst så måste priset upp och nu har det stigit nästan oavbrutet räknat i dollar under tio års tid. Det hör till saken att det amerikanska KPI inte har stigit alls lika snabbt som guldpriset och att således USA haft en stor deflation räknat i guld.

 10. 1 Jag hävdar väl att för den stora massan har inte guld som placering varit något så självklart som du får det att verka som, nästan absurt att du menar det.

  2 Sparande kan aldrig ha mer lönsamhetspotential än tex värdepapper, va vi inte överens om det? Sa bara att det är lönsamt idag pga av distortioner pga centralplanering.

  3 Du tillhör väl dom också som tror att oljan magiskt uppstår allteftersom efterfrågan ökar.

 11. Nej, jag tror inte att mängden olja ökar därför att efterfrågan ökar. Däremot är alla försök att trycka ned guldpriset långsiktigt dömda att misslyckas eftersom ett lägt pris håller tillbaka guldbrytningen och därigenom tenderar att långsiktigt driva upp priset.

 12. Förresten så ökar allmänhetens intresse för att äga investiringsguld. Liberty Silvers omsättning skall enligt Göteborgs-Posten ha fördubblats under det senaste året.

 13. Ja du har rätt om hur det kommer sluta men dom har vart väldigt effektiva hittills och jag tror att det är ett bra tag till innan gemene man betraktar ädelmetallerna som överlägset monetärt medel.

  Omsättningen i liberty silver har ju också ha gått upp pga av dom högre priserna, silver upp drygt 72% i år, guld 25%. Fortfarande är det nog mest nördar och icke-européer som köper.

 14. Jag tror att Jonas har inte så litet rätt.

  Jag tror att vi bevittnar framväxten av ett globalt och apolitiskt valutasystem baserat på guld.

  Och detta går i någon mening av sig själv. Förresten så krävs det aktiv ekonomisk politik för att hindra framväxten av en fredlig kapitalistisk värld. Motståndet mot den fria marknaden är motståndet mot historiens naturliga trend.

  Det senare är, om jag inte missminner mig, en tanke som Rothbard presenterade. Jag tror, som troligen har framgått, att Rothbard hade rätt på den punkten. Rothbard hade alltså sina ljusa sidor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *