Den bankrutta finska välfärdsstaten

Progressiva i USA förespråkar ofta och gärna den europeiska välfärdsstaten som ett argument för en omfattande stat, inte minst i debatter som rör sjukvården. De pekar på europeiska länder, ofta de socialdemokratiska länderna i Norden, som förebilder, med deras allmänna sjukvård, offentliga skolsystem, generösa sociala skyddsnät, och alla de glada människor som bor där.

Detta sätt att argumentera på fick ett kraftigt uppsving då Newsweek utropade att Finland var det bästa landet i världen att leva i, tätt följt av Sverige och Schweiz. Och självklart är de glada. Trots allt finns det ingen fattigdom i dessa fantastiska länder, befolkningen är välutbildad, och folk har inga bekymmer alls, eftersom den välmenande staten alltid finns där för att lösa alla problem.

Många människor har försökt skingra denna myt, men den fortlever. Jag påstår inte att jag kommer kunna begrava frågan, men det finns vissa saker som folk borde känna till om detta mytiska Utopia, ”det bästa landet i världen” – Finland.

Läs hela artikeln, av Kaj Grüssner.

Kaj Grüssner är utbildad ekonomie magister från Åbo Akademi, och jobbar som skattekonsult.

1 reaktion på ”Den bankrutta finska välfärdsstaten”

  1. Glöm inte att det är Slavanställningar i den finländska sjukvården.
    För om staten tycker att du har en viktig uppgift får du inte sluta om det inte finns en ersättare.

    Detta infördes för några år sedan när 1000-tals anställda sa upp sig då lönerna var för dåliga.

    När dom statligt subventionerade fackföreningarna får konkurrens slår staten till och hindrar vanlig individer att bestämma över sina liv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *