När det naturliga blir onaturligt

– Pappa vad gör du?
– Jag skriver om staten.
– Vad är staten pappa?
– Staten är en organisation som livnär sig på att ta andras egendom för att sedan fördela den till andra som de anser är mer lämpliga ägare.
Upprörd reaktion:
– Tar dom andras saker?
– Ja låt oss säga att du har ritat tio teckningar, sen kommer staten och tar sex av dessa.
Nu med uppspärrade och förvånande ögon:
– Tar mina teckningar!! Då skulle jag visa dom! Då skulle jag bli så arg och stoppa dom!
– Det är det som är problemet det kan du inte. Det är staten som har allt makt och alla vapen och varje typ av fysiskt motstånd kommer bara att skada dig själv mer än staten.
Nu lite uppgivet:
– Men vad kan man göra för att stoppa staten?
– Du kan förklara för andra att det är fel och sprida idéer så att de lever vidare.
– Hjälper det?
– Jag vet inte men jag tänker försöka.

Häromdagen hade jag ett lång samtal med min dotter och insåg hur långt statens makt har format våra liv och även mitt eget, så pass mycket att jag nästan har glömt hur mycket staten har format våra liv sedan födseln. Samtalet berörde mig djupt och jag började att fundera på varför. Vi föds in i denna värld med många naturliga instinkter om vad som är rätt och fel. Oavsett vilken övertygelse du har idag så är du mer formad och påverkad av det system du har växt upp i än du tror, och om du en dag har klarat dig ur detta så är det mer ett undantag än en regel. Den grundläggande statliga kollektivismen har nötts in i dig från tidig ålder.

Läs hela artikeln, av Joakim Fagerström

5 reaktioner på ”När det naturliga blir onaturligt”

 1. Intressant läsning. Har haft samma ordväxling med mina barn.

  Tror att det är dödfött att försöka få alla hjärntvättade människor att vakna upp. Hjälp dem att få precis det de vill ha, så kanske du får det du vill ha. Hjälp moderaterna att få en moderat-regering, sossarna att få en sosse-regering, etc, så kanske de hjälper dig att få det du vill ha. ’Do ut des’, som Mises sa.

  Det enda som krävs är en återgång till den extraterritorialitet som fanns före Vasa, när man var kung över svear, götar, vandaler, etc, och inte över territorier, när lagarna följde personen inte territoriet. Enkel match, eller hur!? 🙂

 2. Naturligtvis måste vi bli många fler för att få styrfart och kunna genomföra förändringar.
  Men det är skönt att veta att vi slipper övertyga majoriteten att vi har rätt. Det är enklare att övertyga om att man måste kunna få ha fel, utan att för den skull bli straffad av majoriteten.
  ”Frihet är inte värd att ha om den inte omfattar friheten att fela”…. Ghandi

  Har också haft samma diskussion med mina barn. Dom skakar oförstående på huvudet och min äldsta son (14) har till och med skickats från klassrummet efter han ifrågasatt statens godhet (artigt). Det är tvånget, hotet och våldet utövad mot individen, som måste släpas fram i sanningens ljus. Det kommer att bli väldigt spännade, men även roligt framöver, spår jag.

 3. HQ: Ja reaktionen blir ofta som du beskriver när argumenten tar slut så blir folk arga istället och t.ex. som i din sons fall och skickar ut honom ifrån klassrummet. Det bottnar nog i en frustration när de som försvarar det onaturliga förgäves försöker hitta argument och samtidigt inser att de lever och undervisar en lögn. Det kan vara jobbigt att processa och vara ett uppvaknande.

 4. Alexander Folke Rohlin

  Barn, de är inte bara koldioxid producerande små monster, de ställer farliga frågor också.
  Ironi , det är skoj.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *