Ett samhälle av brottslingar

Nyligen klagade en vän till mig på en serie inbrott som hade inträffat i närheten av hennes nyinköpta hem. Ett hus som låg en bit ifrån hennes hade haft inbrott några veckor tidigare, och kort därefter hade hennes granne också inbrott. I det senare fallet hade tjuvarna kommit över en stor plasma-TV och en bärbar dator, och hade tydligen gått ut ur huset med dem i fullt dagsljus.

Min vän var uppenbart äcklad av detta tjuveri – vilket hon borde vara – och verkade ha svårt att förstå hur gärningsmännen kunde få för sig att bryta sig in i ett hem och ta det som inte tillhörde dem. ”Hur vågar de!” sade hon. ”Varför tror de att de har rätt att göra detta?”

Det är en rimlig fråga. Varför tror de att de har rätt att göra detta?

Läs hela artikeln, av Ben O’Neill”

Ben O’Neill är lektor i statistik vid University of New South Wales (ADFA) i Canberra, Australien. Han har tidigare praktiserat som jurist och som politisk rådgivare i Canberra. Dr O’Neill är en Templeton Fellow vid The Independent Institute, där han vann första pris i Sir John Templeton Fellowships uppsatstävling 2009.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *