Får jag följa med, eller måste jag?

Hittade följande valaffisch på torget där jag bor (hittar den dock inte på folkpartiets hemsida). Det första som slår mig är att det tydligen inte är nog att högern har tagit över stora delar av sossarnas politik, och att Moderaterna numera kallar sig för ”Det nya arbetarpartiet”, nu har även Folkpartiet återanvänt en av förra valets socialdemokratiska slogans, ”Alla ska med”.

Om jag inte missminner mig skämtades det ganska mycket om just denna slogan, och i Parlamentet ställde man sig frågan, ”Jaha, men vart ska vi då?”. Det i sig är en relevant fråga, men det är inte det jag reagerar mest på. Trots allt kan vi lätt dra slutsatsen att om det är någon sorts politisk riktning vi ska i leder den ofrånkomligen till våld och tvång, oavsett om vi svänger höger eller vänster.

Det som irriterar mig är inte heller orden ”alla” eller ”med”, utan det ord som sticker ut är ordet ”ska”, just eftersom det har en sådan uppenbar icke-frihetlig innebörd. Valsloganen är inte ”Alla får följa med”, eller ”Alla kan följa med”, utan just ”Alla ska med”. Detta från ett parti som kallar sig Folkpartiet Liberalerna. Tänk vilken skillnad i synsätt det hade visat på om sloganen istället hade varit ”Alla får följa med”.

5 reaktioner på ”Får jag följa med, eller måste jag?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *