Folkets hyckleri

I dagarna har folk förfasats över att en döende cancersjuk kvinna förvägras tillgång till sitt privata pensionskonto av Skatteverket. Ja till och med Aftonbladet skriver om detta.

Till och med att spara ihop 23 000 kronor för en pensionär idag nästan en omöjlighet i dagens Sverige efter statens tvångsbeskattning. Att sedan en döende kvinna ska behöva få processa för att få tillgång till sina surt förvärvade slantar är inget annat än höjden av cyniskt människoförakt.

Detta är tyvärr inget nytt utan något som sker dagligen och det finns miljontals tragiska exempel. Om man bortser ifrån det uppenbara att staten inte har rätt stjäla pengar som inte är deras så upphör jag inte förvånas över hyckleriet. Hyckleriet i folk stödjer ett system och sedan förfasas över konsekvenserna. Hyckleriet över att folk kontinuerligt stödjer ett system som baseras på hot och våld och sedan låtsas som att de inte har en del i detta system utan istället stödjer det.

Detta är ännu ett målande exempel på att endast partiell äganderätt existerar i Sverige. Om staten ändrar sig och vill ha något så är det bara att ta, och detta är något som de flesta tyvärr accepterar. Om man nu känner någon empati utifrån denna typen av berättelser och lyckats väcka sitt etiska sinne om vad som är rätt och fel så borde fler dra de korrekta slutsatserna utifrån vad de observerar varje dag. Statens maktmissbruk är etiskt och moraliskt fel och kan aldrig rättfärdigas.

2 reaktioner på ”Folkets hyckleri”

  1. Jag blev ganska förvånad när jag läste att kvinnan faktiskt fick rätt i domstol. Så brukar det inte gå i dagens Sverige. Normalt så plågas vi av dubbelbeskattning. I vissa undantagsfall tycker staten att vi ska skatta ännu mer. Du talar om tvångsbeskattning och det är helt rätt. Staten borde lära sig av flera meningslösa rättsprocesser som Skatteverket drev och förlorade samtidigt som skattebetalarna stod för notan. Men, staten har även ett annat syfte: att skrämma medborgarna. På den fronten går det hur bra som helst.

  2. Ja hon har vunnit i denna instans, men man vet ännu inte om Skatteverket kommer att överklaga till Regeringsrätten. Domen i Kammarrätten har inte heller hunnit att vinna laga kraft så några pengar har hon inte ännu. Jag hoppas verkligen för kvinnan och hennes familjs skull att de får tillgång till pengarna snarast.

    En annan djupt tragisk aspekt bakom detta är att det sitter individer dag efter dag på dessa myndigheter och tar den här typen av beslut. Det skulle vara fullt möjligt för en tjänsteman på denna myndighet att besluta att kvinnan har ”trängande behov av medlen” istället för att processa. Det går inte att gömma sig bakom ett fiktivt kollektiv eller en samling paragrafer och regler, det existerar bara individer och det är individer som tar den här typen av beslut. I slutet av dagen måste vi alla kunna leva med vad vi har gjort. Eller jag lydde bara order och mitt land som soldaten skulle säga.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *