Hayek och Nobelpriset

Det kommer som en stor och välkommen överraskning för marknadsliberaler här i USA och resten av världen att 1974 års Nobelpris i ekonomi tilldelas den store österrikiske ekonomen Friedrich A. von Hayek. Allt sedan bortgången av Hayeks framstående mentor Ludwig von Mises förra året har den 75-årige Hayek övertagit rollen som världens mest framstående marknadsliberala ekonom och förespråkare av ett fritt samhälle.

Nobelpriset kommer som en överraskning av två anledningar. Dels för att tidigare Nobelpristagare i ekonomi uteslutande har varit vänsterliberaler och motståndare till den fria marknaden. Dels för att priset alltid har tilldelats ekonomer som försökt förvandla nationalekonomin till en påstådd ”vetenskap” fylld med matematisk jargong och orealistiska ”modeller”, som i sin tur används för att kritisera den fria marknaden och för att försöka implementera planekonomi.

FA Hayek är inte bara en världsledande marknadsliberal ekonom; han har också gått i spetsen för att kritisera de matematiska modeller och planekonomiska teorier som ekonomiska ”vetenskapsmän” gör anspråk på, såväl som att integrera nationalekonomin i en bredare och frihetlig samhällsfilosofi. Båda dessa koncept har hittills setts som en styggelse av Nobelkommittén.

Läs hela artikeln, av Murray N. Rothbard.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *