Slaveriet avskaffas i Sverige

…eller i alla fall en del av det, då det idag beslutades av Riksdagen att värn-”plikten” läggs ned från och med 1 juli.

Officiellt sett avskaffade svenska staten slaveri för omkring ett och ett halvt sekel sedan, när det förbjöds 1847 på den (dåvarande) svenska ökolonin St. Barthélemy i Karibien. Tyvärr gällde detta bara privat slaveri, inte statligt slaveri. Värnplikten har fortfarande funnits kvar under alla dessa år, och tvingat miljontals män att jobba åt staten och fängslats ifall de vägrat. SVD skriver om den siste personen i Sverige att riskera straff för detta ”brott”, vilket i just det fallet ironiskt nog var en person som faktiskt ville göra lumpen.

Även om värnplikten förhoppningsvis nu har förpassats till historieböckerna där den hör hemma, återstår det dock andra former av direkt slaveri (exempelvis skolplikt) och indirekt slaveri (exempelvis skatt). Man kan bara spekulera kring när dessa kommer avskaffas.

Jag är dock, precis som Murray Rothbard, en pessimist på kort sikt och optimist i det långa loppet och är övertygad om att vi på lång sikt kommer få se att både skatter, skolplikt och andra statliga former av slaveri försvinner, allteftersom världen i stort blir mera individualistisk och mindre kollektivistisk. Sett till alla liberaliseringar i Sverige de senaste decennierna kan man hävda att utvecklingen på många sätt går åt rätt håll i det här landet, även om det från dag till dag kan upplevas som det motsatta.

6 reaktioner på ”Slaveriet avskaffas i Sverige”

 1. Alexander Folke Rohlin

  För mig är betydelsen av slaveri något negativt, alltså något dåligt som bör undvikas. Du verkar hålla med om det när det gäller värnplikt ,att slaveri är dåligt, men samtidigt säger du att de finns slaveri som är positivt, alltså något bra som man bör sträva efter. Så är slaveri både bra och dåligt för dig? En motsägelse? är det olika saker som använder samma ord?
  För mig är både skolplikt/värnplikt slaveri(något negativt), även om man lär sig vissa nyttiga saker i skolan så skall man inte bli tvingad att gå.
  Om man kan säga att det finns bra slaveri som bör eftersträvas, som skolplikt, vem bestämmer det då,Staten? vem skall bestämma vad som är bra för oss, staten? Nej, nej, det slutar aldrig bra. Individen själv får bestämma!

 2. Alexander: Hur många ungar tror du kommer att vilja gå i skolan ifall det inte är lag på det? Hur många ungar är vid 6 års ålder kapabla till att se att ”om 10 år så är jag nog glad att jag började gå i skolan”? Och vad tror du händer med Svergies konkurenskraft?

 3. Fredrik Olsson

  Anonym: Du glömmer bort att föräldrarna till barnen är de som i första hand har ansvar för barnet. Vem var det som såg till att du dök upp första dagen i skolan? Polisen? Nej, jag tror att även du gick till skolan tillsammans med din mor och/eller far.

 4. Anonym: Anledningen till att jag gick till skolan när jag var i 7-årsåldern var inte för att jag visste att det fanns skolplikt, utan för att mina föräldrar sade åt mig att gå dit. Jag förstår inte riktigt varför föräldrar plötsligt skulle sluta se till så deras barn fick en utbildning, bara för att de inte längre var tvungna.

  Sedermera är hemskolning betydligt mera effektivt än traditionella skolor (http://en.wikipedia.org/wiki/Homeschooling#Supportive_research), så om vi nu ska diskutera utilitaristiska argument såsom ”Sveriges konkurrenskraft” så borde man definitivt avskaffa skolplikten. Med det inte sagt att vanliga skolor också kan vara bra, så länge de drivs i privat regi och ständigt tvingas konkurrera om vem som har den mest effektiva pedagogiken, istället för att alla skolor följer samma statliga mall för vad som räknas som bra utbildning.

 5. Alexander Folke Rohlin

  Tackar att ni argumenterar för mig, hinner inte nu för det är Lundakarneval=).
  ps.Det var mina föräldrar och mina kompisar som var anledningarna för min skolgång de första åren.

Kommentarer är stängda.