Tvångsinlösen

I DN kan vi idag läsa att staten ville tvångsinlösa en persons skog för att bygga ett naturreservat där. Tvångsinlösning kan närmast liknas vid den gamla maffia-parollen, att skogsägaren fick ”ett erbjudande han inte kunde säga nej till”.

Skogsägarens lösning på detta var att i ren desperation hugga ner skogen. På grund av detta riskerar nu skogsägaren böter och fängelse i upp till två år. För att han huggit ner sin egen skog. Det finns ingen mening i att kommentera om det var korrekt eller inte att skogsägaren högg ner sin egen skog.

Det som däremot är relevant att kommentera är att det är helt otroligt att staten tillåts agera på detta sätt. Vad det i princip innebär är att vi inte har någon äganderätt kvar i Sverige. Staten äger all mark, och vi har den endast på lån tills staten bestämmer sig för att ta tillbaka den. Det är detta som borde diskuteras istället för om det var rätt eller fel av skogsägaren, eller om han ska dömas till fängelse.

Privat ägande kommer alltid att vara vida överlägset byråkratiskt, statligt ägande. Det fågelliv som staten ville ”skydda” genom att göra om marken till naturreservat, och som nu sannolikt är förstört på grund av den uppstådda situationen, trivdes ju uppenbarligen väldigt bra då marken/skogen var i privat regi.

3 reaktioner på ”Tvångsinlösen”

  1. Ja, det är verkligen sorgligt detta. Folk reagerar inte ens.

    Förresten, jag har ett förslag. Kan inte någon börja svensktexta de olika videorna från Mises institutet, så att folk med undermåliga engelskakunskaper kan börja se på dem? Visst, man kan tycka att folk borde förstå dem, men alla kanske inte är så bra på engelska, och folk med tillräckliga kunskaper kanske inte tror på sig själva tillräckligt, eftersom att de kanske tror att videor om ekonomi, politik och sådant blir för svåra för dem.

    Värt att tänka på.

  2. Sebastian: Det är en bra idé som vi absolut borde kika närmare på. Har du några förslag på specifika videos som du tycker är viktigast att svensktexta?

  3. Tja, de där videorna om ”Economics in one lesson” är ju ganska bra, och ”Why You’ve Never Heard of the Great Depression of 1920” vill jag minnas är ganska bra, eftersom att den handlar om en depression som världen klarade sig igenom utan statens hjälp. En till video, som jag tror blir märkvärdigt svårare, är ju ”Austrian Theory of the Trade Cycle” av Roger W. Garrison. Ni kan ju även kolla efter videos och textar av Robert Higgs.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *