Den kommande finanskrisen

Ända sedan finanskrisen 2008 har den österrikiska skolans anhängare förutspått att en ännu större finanskris kommer inträffa inom de närmaste åren. Dessa farhågor viftas dock i vanlig ordning bort av politiker och centralbankschefer världen över, samtidigt som dessa fortsätter bidra till enorma statsskulder och rekordlåga räntor. Resultatet kommer bli en ännu värre krasch än den vi just haft, och USA och Europa är de områden som kommer drabbas värst.

Johan Norberg har nyligen regisserat en välgjord svenskspråkig dokumentärfilm vid namn ”Överdos – Den kommande finanskrisen” som handlar om vad vi har att vänta inom de närmaste åren. Filmen går att se gratis på TV4Play och bygger nästan uteslutande på den österrikiska skolans teorier om varför konjunkturcykler, bubblor och finanskriser uppstår.

En av personerna som intervjuas flitigt under filmens gång är Peter Schiff, som är en stor anhängare av den österrikiska skolan och en av mina personliga favoritanalytiker. Schiff blev något av en världskändis i samband med att han förutspådde den senaste finanskrisen flera år innan den slog till, och blev samtidigt utskrattad i media av andra ”analytiker” som inte trodde på honom.

Det finns vissa detaljer i Norbergs film som man skulle kunna anmärka på om man vill vara petig, och det saknas också en redogörelse för hur den österrikiska skolan anser att man skulle kunna undvika den kommande finanskrisen.

På det stora hela är filmen dock en utmärkt redogörelse för hur världsekonomin ser ut i dagsläget, och vad som komma skall. Den är lättförståelig, pedagogisk och proffsigt gjord, och framförallt är den helt och hållet på svenska. Att den dessutom visas på TV4 är en stor framgång för hela den österrikiska skolan och kommer förhoppningsvis bidra till att fler får upp ögonen för dessa ekonomiska teorier.

2 reaktioner på ”Den kommande finanskrisen”

 1. Fredrik Olsson

  Vad bra att du länkade. Jag kunde inte se den på TV då jag saknar kanalen den gick på.

  Jag är inte överförtjust i det amerikaniserade sättet att filma, med snabba klipp och mycket effekter, men om det ger resultat så må det väl vara hänt. Budskapet är viktigt och jag hoppas att det sprids snabbt och effektivt.

 2. ”Ända sedan finanskrisen 2008 har den österrikiska skolans anhängare förutspått att en ännu större finanskris kommer inträffa inom de närmaste åren.”

  Stämmer verkligen det? Det var väl först efter krisens början och när FED började köpa dåliga tillgångar och när TARP slogs igenom i USA:s kongress som de sade att detta bara skapar en ny bubbla? Det verkar i alla fall mer rimligt att säga att det kommer en ny bubbla efter att staten sått fröet till det.

  Vad gäller Schiff tycker jag det är synd att den motsvarande filmen ”Bernanke: Why are we still listening to this guy?” inte blev lika populär, eller kom ut lika tidigt som Schiff-filmen.

  http://www.youtube.com/watch?v=HQ79Pt2GNJo

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *