Låt idéer vara fria

Dagens artikel är ett utdrag ur ett tal som redaktören på Mises.org, Jeffrey Tucker, höll på konferensen The Birthplace of Economic Theory i Salamanca i Spanien. Det var på just denna konferens som idén kläcktes att vi skulle starta ett svenskt Mises – institut, och det var efter att ha pratat med den fantastiska Jeffrey Tucker som vi insåg att det faktiskt var möjligt. Orsaken till detta ligger mycket i Jeffreys, och hela Mises-institutets, hållning till information. De har för länge sedan insett att de är intresserade av att sprida idéer, och att idéer, när de väl har presenterats, bäst och snabbast sprids om de tillåts vara fria.

Som Jeffrey påpekar i talet har varenda uppfinning inom tryckeriverksamheten haft som mål att sprida idéer, till låga kostnader, med permanenta resultat.

[Dessa] tre principer driver utvecklingen inom förlagsverksamhet: låga kostnader, bred distribution, permanenta resultat. Webben har uppnått alla dessa tre på det mest spektakulära sättet. Den marginella kostnaden hos en nedladdning närmar sig noll. Tillgängligheten närmar sig universell. Kapaciteten för att kopiera är oändlig. Och resultaten är eviga.”

Den digitala revolutionen är helt enkelt vår tids motsvarighet till den industriella revolutionen. Varor/information som tidigare endast var få förunnade är numera brett tillgängliga till väldigt låga kostnader.

Mises.org lägger ständigt upp nya böcker för nedladdning i pdf, E-pub, html, audio osv. Här kan man hitta verk av i princip alla kända Österrikiska ekonomer och libertarianer, fritt tillgängliga för vem som helst, blott en knapptryckning bort. När vi pratade med Jeffrey i Salamanca frågade vi honom om möjligheten att ta valfri text eller bok de publicerat eller säljer, översätta och publicera den, varpå Jeffrey entusiastiskt utbrister:
”Absolut! Vi behöver konkurrens!”

När information tillåts vara fri och spridas kan fantastiska saker hända och som Hans – Hermann Hoppe säger,

”Historien bestäms slutgiltigen av idéer. Och idéer kan, i alla fall i teorin, ändras nästan ögonblickligen”

Idéer som kopieras och sprids blir odödliga. Hoppas att vi en dag kan säga detsamma om den mänskliga friheten.

2 reaktioner på ”Låt idéer vara fria”

  1. Hejhej! Det är en mycket intressant sida ni bedriver här, jag betraktar mig själv inte som någon rättighetsmoralist och libertarian för tillfället. Men jag ska definitivt fortsätta följa er i framtiden, kul att få lära sig ur nya radikala perspektiv!

    Keep up!

  2. Hej Björne!

    Kul att du hittade hit, och tack för de värmande orden! Fortsätt kolla in i framtiden också. Vi kommer att köra två artiklar i veckan (onsdag och lördag).

    /Joakim

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *