012: Ukraina, intervju med Roman Skaskiw

Specialavsnitt om Ukraina med Roman Skaskiw, en Amerika-Ukrainare som sedan två år bor i Lviv, Ukraina, den näst viktigaste staden i de aktuella händelserna. Han ger oss en inblick i situationen från insidan. Vilka är demonstranterna, vad vill EU, USA, Ryssland och hur påverkar de situationen? Han berättar också varför han är missnöjd med den libertarianska rörelsens beskrivning av händelserna. Roman är flitig författare på mises.org, på sin egen sajt och i andra libertarianska kanaler.

Han har en YouTube kanal med filmer om böcker och om Lviv
https://www.youtube.com/user/RomansBookReport/

En av hans filmer om en vandring genom Lviv som visar situationen just nu blandat med Ukrainsk historia
https://www.youtube.com/watch?v=k-SlQdVNc4k&list=UUKsLEMW1CrEkOVTEEI1PbUQ

Roman Skaskiws egen sajt
http://romanskaskiw.com

Tidigare tal av Roman på PFS 2011:
”Fighting for Freedom” in the Middle East: A Combat Soldier’s Report

Intervju med Roman av Ludwig von Mises-institutet i Sverige på PFS 2012.

7 reaktioner på ”012: Ukraina, intervju med Roman Skaskiw”

 1. Det var intressant att höra om Ukrainas eventuella uppbrytning i mindre enheter.
  Ludwig von Mises hemort Lemberg/Lwow och hemregion Galizien är såvitt jag förstått uppkallat efter kelterna, också kallade galler (på grekiska: galatoi)?
  http://archive.mises.org/17934/the-house-in-lemberg-where-mises-was-born/
  På 4-5 ställen i Europa har detta namn överlevt som landskapsnamn: Gallien d.v.s. Frankrike och Norditalien, Galizien i Spanien, Galatien i Turkiet och Galizien, där Mises kommer från, norr om Karpaterna i Ukraina.
  I början av 1900-talet skedde stor invandring till Sverige från Mises hembygder, och Gustav Sundbärg som var rådgivare åt regeringen och skrev den inflytelserika boken ”Det svenska folklynnet” skrev t.ex.:
  ”Den uslaste galizier på de skånska betfälten besjälas af en nationell instinkt, som saknas hos Skånes både herrar och bönder, — att ej tala om dess arbetare. ”
  http://runeberg.org/folklynn/instinkt.html
  Kontakter mellan Sverige och Ukraina saknas i övrigt inte: Kievriket skapades ju av skandinaviska varjager, som valde tre bröder: Rurik, Sineus och Treuvor (Rörik, Sven och Thorvald?) till kungar, och de kom dit med hela sin släkt och hela ”Rus”, sedan har landet hetat Ryssland. Och sedan dess har Ros-lagen vid Mälaren varit osjälvständigt och lytt under Sveriges lag, ingen kan minnas annat.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kievriket
  Samtidigt finns Gammal Svenskby från 1700-talet i Ukraina:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Gammalsvenskby

 2. Nu har det gått åtta månader sedan ni pratade med Roman Skaskiw och det har hunnit hända en hel del i Ukraina. Ni skulle inte kunna ringa upp honom igen och diskutera utvecklingen i landet?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *